Zoeken

Seksualiteit normaliseren

Voordat het überhaupt tot een gesprek komt, kun je al veel doen om cliënten duidelijk te maken dat zij met vragen of problemen op het gebied van seksualiteit bij jou terecht kunnen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat seksualiteit een onderdeel is van welzijn en gezondheid en dat het normaal is om hier aandacht voor te hebben.

Laat zien dat seksualiteit een onderwerp is

  • Besteed aandacht aan seksualiteit op jullie (digitale) prikbord.
  • Plaats folders over seksualiteit op een zichtbare plek in de wachtkamer of spreekkamer.
  • Maak een link op jullie website naar Seksualiteit.nl of andere relevante website over seksualiteit.

Vraag naar seksuele oriëntatie en relatiestatus

Om zorg op maat te kunnen leveren is het belangrijk te weten wat de seksuele oriëntatie en relatiestatus van een cliënt is. Dit geeft zicht op de context waarbinnen zorgvragen vallen. En je laat gelijk zien dat seksualiteit, seksuele diversiteit en relaties onderwerpen zijn waar openlijk over gesproken kan worden. Dit kan bijvoorbeeld bij intake gesprekken.

Weet wat veel voorkomende issues zijn rond seksuele gezondheid

Door te weten wat in welke levensfase kan spelen rond zaken als anticonceptie, seksuele klachten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksuele ontwikkeling en soa’s, kan je anticiperen op zorgvragen en problemen  voorkomen.

Signaleren van risico's en mogelijke problemen

Wees voorbereid op vragen

Het is belangrijk dat jij en je collega’s weten dat zij vragen over seksualiteit kunnen verwachten, zodat zij zich er niet door overvallen voelen. Zorg ook dat zij weten hoe zij op deze vragen kunnen reageren. Bijvoorbeeld door te wijzen op beschikbare informatie over seksualiteit.

Bied informatie aan

Zorg dat je de juiste informatie in je praktijk beschikbaar hebt om vragen van je cliënten te kunnen beantwoorden. Of weet waar je hen naar kunt verwijzen om deze informatie te vinden. Let hierbij op dat je rekening houdt met diversiteit. Hetero jongeren hebben vaak andere informatie nodig dan LHBTI jongeren bijvoorbeeld. Kijk bij Materiaal en Trainingen voor publieksinformatie over seksualiteit.

TIP: Lees eerst zelf de informatie voor cliënten

Lees zelf ook de informatie waarnaar je cliënten verwijst eerst aandachtig door, zodat je voorbereid bent op mogelijke vragen.

Achter me staan folders over seksualiteit. Soms zie ik mensen daar met een schuin oog naar kijken. Dan vraag ik altijd of er nog iets is wat ze zouden willen bespreken.
Cynthia Hallensleben - Praktijkverpleegkundige, Gezondheidscentrum Zevenkamp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.