5 tips om jongeren te ondersteunen bij een leuke, flirterige en veilige zomer

Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat de coronamaatregelen jongeren belemmeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Met de versoepelingen kunnen jongeren eindelijk weer ervaren hoe het is om elkaar te ontmoeten en te flirten. Maar… hoe ging dat ook alweer? Laten we er samen voor zorgen dat jongeren een leuke, sexy én veilige zomer tegemoet gaan, met respect voor elkaars wensen en grenzen.

5 Tips wat je deze zomer kan doen

Bespreek seksualiteit met jongeren

1. Durf te vragen en in gesprek te gaan! Flirten, zichzelf ontdekken en andere mensen ontmoeten moet iets leuks zijn voor jongeren, maar soms is het ook nodig om wat begeleiding te geven. Wanneer jij dit gesprek durft te openen, wordt het voor jongeren makkelijker om iets te delen.

Geef informatie over seksualiteit

2. Wijs jongeren op betrouwbare informatie, zoals de Zomer Tips & Tricks voor de Summer of Love of Sense.info. Ook als ze op dat moment niks willen delen, weten ze in ieder geval waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden.

Luister naar jongeren

3. Neem alles dat de jongere vertelt serieus. Ook al deel je misschien niet dezelfde mening of twijfel je eraan of het waar is wat de jongere vertelt: luister en vraag door. Leg uit dat het voor jou belangrijk is om te weten hoe de jongere over bepaalde zaken denkt en/of dat het belangrijk is om een situatie goed in beeld te krijgen. Zo kun je de jongere namelijk het best ondersteunen.

4. Soms klikt het beter met de ene jongere dan met de andere. Zorg er dan ook voor dat wanneer het niet klikt tussen jou en een jongere, je dit met je collega bespreekt zodat die met de jongere in gesprek kan en zo niemand vergeten wordt. Als jullie als collega’s het gevoel hebben dat er meer speelt, verwijs door. Hieronder vindt je een lijst met doorverwijsmogelijkheden.

5. Gebruik humor. Een beetje humor haalt de spanning van het gesprek. 

Deel de Zomer Tips & Tricks 

De speciaal ontwikkelde Zomer Tips & Tricks op summeroflove.sense.info linkt naar de landelijke seksuele voorlichtingssite Sense.info en geeft jongeren op een positieve manier - aan de hand van tips, ervaringsverhalen, oefeningen en interventies - kennis en vaardigheden om hun seksuele ontwikkeling na de coronacrisis voort te zetten. Ook krijgen jongeren antwoord op vragen die leven: flirten en elkaar ontmoeten na corona… hoe ging dat ook alweer? En hoe oké flirt ik? Soa’s testen net zo normaal als corona testen? Is mijn body beach-ready? En hoe weet je eigenlijk wat de ander fijn vindt?

TIP: Wil je deze Zomer Tips & Tricks direct met jongeren delen via social media? Vraag dan de kant-en-klare social media posts aan bij k.deblecourt@rutgers.nl.

 

Campagne Ben je oké?

Voor horeca, festivals en studentenverenigingen komt Rutgers deze zomer met de toolkit: Hier is het oké. Deze toolkit helpt kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals maatregelen te nemen en beleid op te stellen waarmee zij ongewenst seksueel gedrag zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Hier is het oké bestaat uit een uitgebreide checklist en een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het plaatsvindt. 

Aanvullende interventies 

Informatie voor jongeren:

  • Canyoufixit is een gameplatform waar jongeren zelfstandig op spelen, maar je kunt het ook gebruiken in lessen voor of begeleiding van jongeren. Het doel van ‘Can You Fix It?’ is het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
  • Sense.info is dé landelijke seksuele voorlichtingssite met betrouwbare seksualiteitsinformatie- en hulpverlening voor jongeren die informatie willen, of vragen hebben over relaties en seksualiteit.
  • Anticonceptievoorjou.nl online test voor meiden tot 25 jaar om te kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij hen past. Er is in het bijzonder rekening gehouden met meiden met een biculturele achtergrond.
  • Promofilmpjes DeVrijVeiligeDatingShow de Vrij Veilige Dating Show helpt jongeren een passend voorbehoedsmiddel te kiezen.

Informatie voor professionals:

  • Gendersensitief werken om geweld te voorkomen 6 tips 
  • Girl’s Talk een training waarmee je leert hoe je meiden begeleid om gezonde keuzes te maken in hun relaties en seksualiteit.
  • Make a Move een training waarmee je leert hoe je jongens begeleid om gezonde keuzes te maken in hun relaties en seksualiteit.
  • Anticonceptiekoffer voor voorlichters, Sense-medewerkers, docenten in het (speciaal) voortgezet onderwijs en andere (zorg)professionals om voorlichting te geven over verschillende vormen van anticonceptie.
  • Toolkit Komt een mens bij de dokter biedt praktische informatie voor zorg- en hulpverleners om rekening te houden met diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie. 

Reacties