| Auteur: Peter Leusink en Maartje Goedhart | Functie: Huisartsen

Blog: Gevangen in een spiraal

‘Huisartsen dreigen geen spiraaltjes meer te zetten’ kopte de Volkskrant deze week.

André Rouvoet (Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) reageerde verbaasd op twitter:
 

 

Wat is er aan de hand?

De vergoeding die huisartsen krijgen voor het plaatsen van een spiraal wordt drastisch gekort, van 55 euro per behandeling naar 18 euro. Het verschil is verrekend in het basistarief, dus wordt op een andere manier vergoed. Helaas zien huisartsen dat verschil niet terug op hun rekening omdat dit met een bezuiniging is verrekend. Vandaar dat het voor huisartsen wel voelt als een bezuiniging en dat leidt uiteraard tot verontwaardiging. De verbaasde reactie van Rouvoet is echter ook te begrijpen. De LHV is zelf betrokken geweest bij de onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Wat nu gebeurt met spiraaltjes plaatsen, gebeurt ook met een aantal andere specialist-vervangende handelingen.

Verwijzen als alternatief?

Het gevolg van deze overheveling is dat de prestatie op zich niet meer wordt beloond. Iedereen ontvangt de opslag, ook collega's die weinig of geen spiralen inbrengen. Het is straks dus financieel aantrekkelijk te verwijzen naar de gynaecoloog. Ook omdat het kunnen plaatsen van spiraaltjes wel een investering vraagt van huisartsen in nascholingen en materialen. Maar een verwijzing betekent een verslechtering van de zorg van de patiënt. Die wil kwalitatief goede zorg, dichtbij huis, in een vertrouwde omgeving, bij een vertrouwde dokter. En vooral ook, voor een zo laag mogelijk bedrag. De kosten van het inbrengen van een spiraal bij de gynaecoloog, gaan van het eigen risico af. Omdat deze patiënten doorgaans gezond zijn, gebruiken ze hun eigen risico vaak niet. Doorverwijzen zou betekenen dat de patiënt de rekening betaalt. Bovendien is de rekening van de gynaecoloog vele malen hoger dan die van de huisarts, dus de totale zorgkosten zullen stijgen.

Wat dan wel?

Het is belangrijk dat er een dialoog op gang komt tussen huisartsen en de LHV over hoe financiële afspraken doorwerken op de beroepspraktijk en wat wel en niet werkt. Zodat de uitkomsten van onderhandelingen in de toekomst beter aansluiten bij de behoefte van de huisarts en daarmee bij het belang van de patiënt. Goede begeleiding bij de keuze tot de juiste anticonceptie voor de patiënt blijft voorop staan. Als een vrouw een spiraaltje wil, zullen weinig huisartsen dat weigeren. Al moeten vrouwen wellicht iets assertiever worden als ze een spiraal geplaatst willen krijgen door hun huisarts. Wat voorkomen moet worden is dat de patiënt dupe wordt van de slechte afspraken tussen de huisartsen, haar beroepsvereniging en de verzekeraars.

Peter Leusink en Maartje Goedhart, huisartsen

 

Peter Leusink en Maartje Goedhart Huisartsen

Reacties