| Auteur: Marianne Cense | Functie: Senior Onderzoeker en interventieontwikkelaar

BLOG: Seks is meer dan recht op en neer!

Arts-seksuoloog Rik van Lunsen stelt in Trouw van afgelopen zaterdag (8 maart 2014) dat het 50 jaar na de seksuele revolutie in de slaapkamer nog steeds om mannelijke wensen gaat en vrouwen weinig aan hun trekken komen: "Het mannelijke script van seksualiteit heeft in de slaapkamer de overhand."

De gemiddelde Nederlander vrijt op de mannelijke manier, volgens de mannelijke timing. Er is coïtus, hij komt klaar, en als hij dan niet uitgeput is, of doet alsof hij uitgeput is, want zoveel energie kost de coïtus helemaal niet, dan komt zij misschien nog aan bod. Er zijn heel veel vrouwen die zeggen: “Klaar is Kees, laat maar zitten."

Inderdaad, ook uit de Bevolkingsstudie Seksuele Gezondheid (2011) weten we dat er geen gendergelijkheid heerst tussen de lakens. Van de mannen komt 95 procent (bijna) altijd klaar tijdens het vrijen, tegen minder dan de helft van de vrouwen. Daar komt bij dat de helft van de jonge vrouwen de eerste tien jaar van haar seksuele carrière regelmatig pijn heeft bij seks. En 20 procent van de vrouwen heeft zelfs altijd pijn bij het vrijen.

Bang voor betutteling?

Onlangs, tijdens het debat ‘De Seksparadox’ in de Balie, kreeg ik de vraag waarom wij geen boekje uitgeven voor jongeren met tips hoe je lekker kunt vrijen. Want tegenwoordig worden jongeren alleen nog maar op de gevaren gewezen, stelde de vraagsteller. Ik ben erdoor aan het denken gezet. Zijn wij, professionals in de seksuele gezondheidsbevordering, net zo terughoudend geworden als de overheid? Zijn ook wij bang om betuttelend te zijn?

We stellen in al ons lesmateriaal dat je vooral je eigen wensen en grenzen aan moet geven. Dat klinkt fijn; laat iedereen lekker doen waar zij of hij zin in heeft. Maar hoe eenvoudig is dat, als televisie en porno de norm neerzetten dat je als jongen altijd wilt en kunt, en dat vrouwen klaarkomen van geslachtsgemeenschap? Voor 70% van de vrouwen geldt dat namelijk niet. Van Lunsen stelt dat mannen vaak slechte minnaars zijn. Maar wie leert ze het dan? Hoe moeten zij nu weten wat ze moeten doen? En hebben we het in ons lesmateriaal niet teveel over individuele wensen en grenzen, terwijl de heersende normen voor een groot deel bepalen wat we doen?

App

Vijftig jaar na de seksuele revolutie is een goed moment voor reflectie, hoe we nog meer kunnen bijdragen aan een positieve seksualiteitsbeleving. Ik ben vandaag meteen begonnen om praktische informatie toe te voegen aan de app die we aan het maken zijn voor het mbo. Hoe komt een vrouw klaar, waar kun je vinden hoe je moet beffen, wat zijn voor vrouwen fijne plekjes? Zodat jongens beter weten wat meisjes wensen, en meisjes beter weten wat ze kúnnen wensen. En seks weer meer wordt dan recht op en neer (naar de titel van een voorlichtingsboekje uit 1980).

Marianne Cense Senior Onderzoeker en interventieontwikkelaar

Reacties