Is het ook Valentijnsdag in het verpleeghuis?

De laatste jaren is de aandacht voor intimiteit en seksualiteit onder ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in de politiek en het maatschappelijk debat toegenomen. Waar een aantal jaar geleden toch vooral lacherig werd gedaan over het onderwerp ouderen en seksualiteit, merk je nu dat er steeds meer bewustzijn komt dat intimiteit en seksualiteit tot op hoge leeftijd een belangrijke rol spelen in het leven van mensen. Maar wat merken ouderen die in een verpleeghuis wonen hier zelf van? Vieren zij vandaag Valentijnsdag met hun geliefde? Sturen ze stiekeme liefdesverklaringen aan medebewoners? Hoeveel aanvragen voor een tweepersoonsbed zouden er vandaag geplaatst zijn?

Onderzoek onder ouderen naar seksualiteit, intimiteit en diversiteit staat nog in de kinderschoenen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) brengt daar vandaag verandering in. In de publicatie Jezelf zijn in het verpleeghuis. Intimiteit, seksualiteit en diversiteit onder bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen schetsen ze een beeld van de behoefte en opvattingen van ouderen.

De meeste ouderen in het onderzoek geven aan dat ze voldoende ruimte ervaren voor intimiteit en seksualiteit. Dit betekent niet dat de aandacht voor intimiteit en seksualiteit in verpleeg- en verzorgingshuizen overbodig is. Eén op de 7 bewoners mist romantisch en seksueel contact en deze bewoners geven ook aan minder gelukkig te zijn, zich eenzamer te voelen, minder levenslust te hebben en met meer psychische klachten te kampen. Intimiteit & seksualiteit zijn dus onlosmakend verbonden zijn met kwaliteit van leven, ook in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Er is maar weinig onderzoek naar de behoeftes en opvattingen van ouderen over seksualiteit. De onderzoeken die er zijn betreffen meestal niet de ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen. Dat maakt deze publicatie van het SCP bijzonder en belangrijk.

Rutgers en Vilans zijn momenteel samen met diverse zorgorganisaties en opleidingen aan het kijken hoe we de kwaliteit van zorg rond seksualiteit kunnen verbeteren in het verpleeghuis. De cijfers uit deze SCP-publicatie bevestigen dat dit thema aandacht behoeft. Om beter zicht te krijgen hoe bewoners vinden dat seksualiteit mee genomen kan worden in de zorg gaan we zeker nog verder met hen in gesprek. Dus meer kennis over hoe ouderen in verpleeghuizen denken over seksualiteit volgt!

Lees het SCP rapport Jezelf zijn in het verpleegtehuis. Intimiteit, seksualiteit en diversiteit onder bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.

 

 

Reacties