Training Jong en Transgender

1 op de 25 kinderen voelt zich niet thuis in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’. De kans dat je een kind in je spreekkamer treft dat vragen heeft over zijn of haar genderidentiteit is dus groot. Daarom is het belangrijk dat je als professional signalen op kunt vangen die hierop wijzen.

Dat is niet altijd eenvoudig. En, hoe voer je er dan vervolgens het gesprek over? Om jeugdprofessionals daarbij te helpen nam de gemeente Utrecht het initiatief om een online training te maken: Jong en Transgender. Hierin staan kinderen en jongeren tussen de 2 en 18 jaar centraal.

Signaleren, hoe dan?

Waar kun je op letten? Welke signalen geeft een kind? Hoe kun je het kind maar ook de  ouders ondersteunen? Met die vragen kunnen professionals nu concreet aan de slag. Speciaal voor de Jeugdgezondheidszorg en andere professionals die met jeugd werken, heeft de gemeente Utrecht de training Jong en Transgender ontwikkeld. Een basismodule die je leert signaleren en in één of twee gesprekken hulp te bieden en/of door te verwijzen naar passende zorg.

Jeugdverpleegkundige Joanne:  “Collega’s vragen mij vaak naar ervaringen uit mijn dagelijkse praktijk. Ik kan ze nu wijzen op deze tool. Die geeft handvatten voor hoe je een kind aanspreekt, wat je kunt vragen, zeggen én doen als je een kind of ouders tegenover je hebt die vragen hebben over genderidentiteit. Op een speelse en afwisselende manier leidt de training je door casussen en praktijkvoorbeelden.“

Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid: “Ik vind het belangrijk dat elk kind veilig en gezond kan opgroeien. Bijna in elke klas zit een kind dat zich niet thuis voelt in het hokje ‘jongen’ of meisje’.

We moeten deze kinderen serieus nemen en naar ze luisteren. Met de online training vergroten zorgprofessionals hun kennis over het onderwerp genderidentiteit. Hierdoor zijn zij in staat te signaleren, op tijd hulp te bieden en door te verwijzen als dit nodig is.

Pauline, ouder: “Ons kind was erg opgelucht maar wij ook, toen we eindelijk wisten wat er aan de hand was en hij ruimte kreeg om te ontdekken en te experimenteren. Niet zozeer hoefde te kiezen. Een kind wil gewoon ‘zijn’ en denkt niet in hokjes.”

Samenwerking

Veel professionals herkennen deze situaties en leverden een bijdrage; GGD'en, landelijke kennisinstituten, belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen. De training is gemaakt op initiatief van de gemeente Utrecht, en geproduceerd door de Transketeers: vanuit hun persoonlijke ervaringen, in combinatie met tomeloos enthousiasme en gedegen professionaliteit.

Beschikbaarheid training

In anderhalf uur leer je hoe je op een gepaste manier om kunt gaan met kinderen met gender-vragen  en hun ouders of verzorgers.

De training is gratis beschikbaar voor jeugdprofessionals via www.transgenderinfo.nl/jgz

Reacties