Zoeken

Autisme en gendervragen

Jeroen Dewinter GGzE

Jeroen Dewinter, klinisch psycholoog bij GGzE, neemt ons als tweede spreker mee in het thema seksualiteit, genderdiversiteit en autisme, want er komen niet alleen mensen bij de dokter met gendervragen, maar ook mensen met autisme en gendervragen.

De vraag die centraal staat is: ‘‘Bestaat er een verband tussen enerzijds autisme en anderzijds seksuele en genderdiversiteit?’’. De cijfers pleiten namelijk dat hier meer aandacht voor moet komen bij mensen met autisme. En dit is relevant, want: ‘‘seksueel en genderdiverse mensen met autisme leven onder twee regenbogen en moeten zich dus twee keer verantwoorden: als iemand met autisme én als iemand uit de lhbti+ community en dat kan best donker zijn’’. Mensen met autisme zijn kwetsbaarder voor psychische klachten. Wanneer zij ook genderdivers zijn is deze kwetsbaarheid nog groter.

Hij vertelt dat veel zorgprofessionals het lastig vinden het gesprek hierover aan te gaan. Gelukkig geeft hij ook oplossingen over hoe dit beter kan. Zorgverleners zouden meer bagage mee moeten krijgen vanuit hun opleiding om het gesprek aan te gaan over genderdiversiteit. Daarnaast zou de hulpverlening ingericht moeten worden op een autisme- en gendervriendelijke manier. Dit betekent meer aandacht voor de omgeving van de hulpverlening, structuur in de gesprekken en de taal en communicatie.

Jeroen sluit af met het belang van ervaringsdeskundigen. Onderzoek over autisme en genderdiversiteit staat namelijk in de kinderschoenen, dus maak gebruik van de ervaringskennis die er is. Verschillen doen ertoe en hier moeten we sensitiever op zijn.

Bekijk de presentatie van Jeroen
Voor sommige mensen voelt het alsof ze onder twee regenbogen leven en zich dubbel moeten verantwoorden: als iemand met autisme, en als iemand uit de lhbti+ community.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.