Beperkte soa-spreekuren GGD’en door coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich in Nederland. Veel GGD’en zijn erg druk met de bestrijding van dit virus. Sommige GGD’en zetten hiervoor ook personeel van de soa-poli in. Daarom is bij hen tijdelijk een deel van de soa-spreekuren gesloten. Hierdoor kunnen er minder personen terecht op het soa-spreekuur bij de GGD’en.

Het is goed dat de GGD’en zich extra inzetten voor de bestrijding van het coronavirus. Zeker in de regio’s of provincies waar het coronavirus zich snel verspreidt. Hiermee beperken ze de druk op de gehele zorgsector als gevolg van het coronavirus.

Wat zijn de gevolgen?

Minder soa-spreekuren bij de GGD’en kan gevolgen hebben voor het vaststellen van hiv en andere soa’s, het behandelen de verspreiding van soa’s en voor de druk op de soa-zorg van huisartsen.

Gevolgen minder soa-spreekuren bij sommige GGD’en

Er kunnen bij sommige GGD’en tijdelijk minder personen terecht bij het soa-spreekuur. En voor het laten doen van een soa-test. Zij kunnen het bezoek uitstellen, maar dit kan gevolgen hebben: hun klachten kunnen zich gaan uiten of erger worden. Ook kunnen ze de soa ongemerkt doorgeven aan anderen. Of personen met wie zij in de afgelopen periode seks hadden worden niet gewaarschuwd.

Gevolgen van doorverwijzen naar de huisarts

In plaatst van naar de soa-poli kunnen ze naar de huisarts. Dit geeft mogelijk extra druk op huisartsen. Bovendien is het voor sommigen onprettig of niet wenselijk om voor een soa-consult naar de huisarts te gaan. Voor sommigen is het een belemmering dat er aan soa-testen via de huisarts kosten zijn verbonden.

Lees verder op SoaAids.nl

Reacties