Waarom seksualiteit bespreken?

De website seksindepraktijk.nl is een kennisplatfom seksualiteit voor u als zorgprofessional. Waarom zou u aandacht geven aan seksuele gezondheid in uw werk? 5 argumenten.

1. Tevreden cliënten

Cliënten vinden het vaak lastig om in een gesprek met een zorgprofessional over seksualiteit te beginnen. Ook weten ze niet altijd wat u voor hen kunt betekenen. Hierdoor blijven zij langer met vragen en problemen rondlopen dan nodig is. Zo krijgt slechts 6% van de mensen met een seksueel probleem professionele hulp. Door te laten merken dat u openstaat voor een gesprek over seksualiteit en er ook zelf proactief naar te vragen, kunt u uw cliënten over de drempel helpen.

2. Gezonde cliënten

Ziekte en medicijnen kunnen een grote impact hebben op seksueel functioneren. Door cliënten hierover te informeren kunt u frustrerende situaties bij cliënt en partner helpen voorkomen. Bovendien draagt het mogelijk bij aan therapietrouwheid als cliënten van tevoren weten wat ze kunnen verwachten. Aandacht voor seksualiteit draagt ook bij aan de preventie van soa's en ongewenste zwangerschap. Ook in het signaleren van seksueel geweld en het doorverwijzen naar hulpinstanties kunt u als zorgprofessional een belangrijke rol spelen.

3. Een goede relatie met uw cliënten

Een open houding over seksualiteit kan de vertrouwensband tussen u en uw cliënt versterken. Als een cliënt ervaringen met seksueel geweld heeft, kan dit effect hebben op zijn of haar relatie met u. Cliënten kunnen zich wantrouwend of juist te afhankelijk opstellen. Voor goede zorg aan deze cliënten is het belangrijk dat u dit bespreekbaar maakt.

4. Versterken professionele vaardigheden

De meeste zorgprofessionals zien seksualiteit als een vanzelfsprekend thema binnen hun werk. Als u hier op een professionele manier over kunt praten, zult u minder handelingsverlegenheid ervaren. Dit leidt tot minder ongemakkelijke momenten, zowel voor u als uw cliënt.

5. Positieve seksualiteitsbeleving en open cultuur

Door seksualiteit bespreekbaar te maken draagt u bij aan een cultuur waarin praten over seksualiteit normaal is. U kunt helpen taboes te doorbreken, waardoor mensen minder last hebben van schaamte en vooroordelen. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en jongeren of ouderen in een instelling. Zij zijn vaak afhankelijk van hun verzorgers en begeleiders om ruimte en mogelijkheden te creëren voor een seksueel actief leven. Door hun deze ruimte te bieden maakt u een positieve seksualiteitsbeleving mogelijk.

Meer weten?

Uitgelichte tips en tools