Zoeken

Bewustwording van seksueel geweld in de homo- en biseksuele gemeenschap

Thomas Garrod-Pullar MenAsWell

Na de pauze richt Thomas Garrod-Pullar zich tot de zaal met een presentatie over seksueel geweld bij homo- en bi mannen. Thomas is van MenAsWell. Dit is een Nederlandse stichting die zich richt op bewustwording van seksueel geweld in de homo- en biseksuele gemeenschap.

Thomas geeft aan dat er vaak wordt gedacht dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn van seksueel geweld. Mannen hebben echter weldegelijk te maken met seksueel geweld en met name homo- en bi mannen. Jaarlijks krijgt 25% van de bi- en homomannen in Nederland te maken met seksueel geweld.  “Een derde van de mannelijke slachtoffers vertelt het nooit aan iemand en 65% van de slachtoffers lijdt aan posttraumatische stress stoornis. Ook vindt veel victim blaming plaats tegen mannelijke slachtoffers van seksueel geweld en vaak geven slachtoffers zichzelf de schuld (zelf-victimisatie)”, zegt Thomas.

De belangrijkste uitdagingen voor slachtoffers van bi- en homoseksuele mannen zijn: sociale stigma’s (zoals rond mannelijkheid), normalisatie binnen de gemeenschap (bijvoorbeeld het is onderdeel van de gemeenschap stigma’s), institutioneel bewustzijn (gebrek aan kennis van het onderwerp binnen de gezondheidszorg of andere instellingen), gebrek aan ondersteunende structuren (momenteel zijn die voornamelijk ontworpen voor vrouwen).

Verder behandeld Thomas dat er verschillende stigma’s en mythen bestaan waarmee slachtoffers worden geconfronteerd, zoals: mannen kunnen geen aanranding ervaren of dat mannen minder last hebben van seksueel geweld. Deze stigma’s met schaamte maken het voor slachtoffers moeilijker om over hun ervaringen te praten. Bovendien hebben ze niet altijd de taal om deze zaken te bespreken. Vaak wordt dan gezegd: ik had een slechte hook-up/date, maar ze zeggen niet dat het een aanranding was. Het is daarom belangrijk om deze stigma’s en schaamte te doorbreken.

Wat erg belangrijk is bij het ondersteunen van mannelijke slachtoffers van seksueel geweld, is dat je hun ervaring erkent en luistert zonder oordeel, aldus Thomas. Dingen die daarbij kunnen helpen is door te zeggen: ‘het spijt me dat het jou is overkomen’ of ‘het is niet jouw schuld’.

Voor hulpverleners is het belangrijk om het gesprek over dit thema te normaliseren. Dit kan gedaan worden door als hulpverlener het ook te vragen aan mannen, bijvoorbeeld:“Is er seksueel misbruik van u gemaakt?” of “Heeft iemand je grenzen overschreden?”. Houd dan wel rekening met de behoefte van het slachtoffer, waarbij je ook kijkt welke taal comfortabel is voor het slachtoffer.

Wel vinden ze het vaak moeilijker om hulp te zoeken. Daarom moet er meer aandacht voor dit onderwerp komen.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.