Zoeken
Nieuws – Artikel

16 dagen in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Terug naar overzicht
24 november 2022

Op vrijdag 25 november 2022 begint de jaarlijkse VN-campagne Orange the World. Tijdens deze campagne staat onder meer de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Meer dan 90 landen doen mee met Orange the World. De campagne loopt tot 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Rutgers doet mee en vraagt in deze 16 dagen aandacht voor open praten over seksualiteit en over wensen en grenzen. Met elkaar, thuis, op het werk, op school, online én in de zorg. Want alleen dan kan iedereen genieten van seksualiteit. Laten we samen het taboe doorbreken, een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding.

Creëer een safe space

Als zorgprofessional is het ook belangrijk om een veilige plek te creëren. Daarbij zet je de mens centraal. Aandacht voor verschillen in geslacht, gender, seksuele oriëntatie en leeftijd maken dat je optimaal kunt bijdragen aan het herstel en welzijn van de individuele patiënt of cliënt. Door hier aandacht voor te hebben creëer je een safe space waar patiënten of cliënten alles kunnen delen.

De campagne Komt een mens bij de dokter zet het belang van gezondheidszorg op maat op de agenda. We roepen patiënten en cliënten op open te zijn naar zorgprofessionals over hun identiteit en aandoeningen, zodat ze de zorg krijgen die bij hen past en dat ze zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen bij hun zorgverlener.

 

Toolkit Komt een mens bij de dokter

Ben jij een zorgprofessional en wil je weten hoe je zorg op maat kunt leveren op basis van sekse, gender en seksuele oriëntatie? Waarom seksuele oriëntatie van belang is? Wat het verschil is tussen transgender en cisgender personen? En hoe je een safe space kunt creëren? Ga dan naar de Toolkit Kom een mens bij de dokter. Je vindt hier praktische informatie, een begrippenlijst en je kunt testen hoeveel oog jij hebt voor diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.