Zoeken
Nieuws – Artikel

Abortuspil bij de huisarts: meer keuzevrijheid en betere toegang

Terug naar overzicht
15 februari 2022

Op 9 februari heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over het wetsvoorstel abortuspil bij de huisarts. Binnenkort neemt de Kamer een besluit.

Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis. Als huisartsen medicatie voor zwangerschapsafbreking mogen voorschrijven, krijgen vrouwen die ongewenst zwanger zijn betere toegang tot abortuszorg en wordt ook de keuzevrijheid vergroot.
Ineke van de Vlught, expert anticonceptie en abortus bij Rutgers. 

De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. De medicatie en zorg is in staat vrouwen die ongewenst zwanger zijn te informeren over de behandelopties en de voor- en nadelen van de behandelingen. De vrouw kan bij een vroege zwangerschap kiezen of ze naar de huisarts of kliniek wil gaan. Ook de huisarts heeft hierin een professionele verantwoordelijkheid. Via een regionaal ingerichte scholing kan de samenwerking tussen kliniek en huisartsen bevorderd worden.

Sommige vrouwen gaan liever naar een huisarts dan naar een abortuskliniek. Het bezoek aan een kliniek kan door sommige vrouwen als een te hoge drempel of emotioneel belastend worden ervaren. De vrouwen komen bijvoorbeeld bekenden tegen of worden soms lastiggevallen buiten de kliniek.

Lees meer over dit artikel op Rutgers.nl.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.