Zoeken
Nieuws – Artikel

Eerste resultaten uit de Amsterdamse zedenzaak bekend

Terug naar overzicht
5 juli 2022 Tags: Seksueel misbruik

De GGD Amsterdam en het Amsterdam UMC – locatie AMC doen wetenschappelijk onderzoek bij kinderen en ouders die betrokken zijn bij de Amsterdamse zedenzaak. Eerder dit jaar is er een eerste onderzoeksrapport gepubliceerd met resultaten en aanbevelingen. Het rapport is bedoeld voor professionals die te maken kunnen hebben met kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt en hun ouders. Denk aan zorgmedewerkers, (zeden)politie, onderzoekers en beleidsmakers.

De Amsterdamse zedenzaak kwam eind 2010 aan het licht. Een groot aantal baby’s en peuters bleek seksueel te zijn misbruikt door een mannelijke medewerker van verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam. Het langlopende onderzoek biedt – dankzij de bereidheid van de betrokken ouders en hun kinderen – de mogelijkheid om meer kennis en inzichten te ontwikkelen over de opvang, begeleiding en korte- en lange termijn gevolgen van het misbruik voor zowel de kinderen als de ouders. Het onderzoek wordt vooralsnog voortgezet tot 2025. De beschreven resultaten in het rapport zijn dan ook niet allesomvattend.

De Amsterdamse zedenzaak is een (privacy) gevoelige zaak. In het belang van de gezondheid en het welzijn van de slachtoffers en hun familieleden willen wij media-aandacht zoveel mogelijk beperken. Gelieve zorgvuldig om te gaan met (het delen van) dit rapport.

 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.