Zoeken
Nieuws – Artikel

Het hoort er nooit bij

Terug naar overzicht
20 januari 2022 Tags: Seksueel misbruik

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is nu volop in de media door the Voice of Holland. Wellicht herken je bepaalde voorbeelden of dynamieken die hier spelen, want ook in de zorg komt seksueel grensoverschrijdend gedrag helaas regelmatig voor. Dat kan spelen tussen patiënten/cliënten en zorgprofessionals of onderling.

Van seksueel getinte grapjes, flirterige opmerkingen, persoonlijke appjes buiten werktijd of handtastelijkheid tot aanranding of verkrachting. Veel mensen zoeken de oorzaak van seksuele grensoverschrijding bij zichzelf. Ze voelen zich schuldig en schamen zich dat iemand over hun grens is gegaan. ‘Misschien was ik zelf niet duidelijk’, of ‘misschien was die opmerking niet zo bedoeld.’  Dit kan worden versterkt als de omgeving hen verantwoordelijk maakt voor wat er is gebeurd (dit heet ‘victim blaming’). Maar seksuele grensoverschrijding is nooit de schuld van het slachtoffer; de verantwoordelijkheid ligt altijd bij de dader. Het is daarom belangrijk dat iedereen zichzelf en hun eigen grenzen serieus neemt, ook patiënten en zorgprofessionals. Voelt het voor jou niet goed, dan is het niet goed.

Uit onderzoek van de V&VN (Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden) blijkt dat 71% van de vrouwen en 41% van de mannen te maken krijgen met ongewenste seksuele aandacht in de zorg (2019). Nursing Magazine wijdde een podcast aflevering hieraan om (startende) verpleegkundigen hierin te ondersteunen. In de aflevering wordt het probleem uitgelegd en komen tips voorbij voor alle zorgprofessionals over hoe ze seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen en wat je er aan kunt doen.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.