Zoeken
Nieuws – Artikel

“In de zorg hebben intersekse personen behoefte aan een open en respectvolle houding van de zorgprofessional”

Terug naar overzicht
22 februari 2023

In Nederland worden jonge intersekse personen in hun leven met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals ingrijpende medische trajecten, adviezen rond geheimhouding, en onwetendheid en stigma in hun sociale omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit  (NNID). Door de verschillende ervaringen loopt een rode draad van maatschappelijke normen op het gebied van seksualiteit, gender en sekse. Deze ervaringen kunnen leiden tot een laag zelfbeeld, onzekerheid over hun lichaam en aarzelingen om seksuele relaties aan te gaan. Echter, verdiepende kennis ontbreekt over de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen.

Intersekse gaat over de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de huidige normen van man of vrouw in de maatschappij. Dat komt meer voor dan de meeste mensen denken: 1 op de 90 mensen is intersekse .

Uit het onderzoek blijkt ook dat intersekse personen in de zorg behoefte hebben aan een open en respectvolle houding van de zorgprofessional. Het is belangrijk dat intersekse personen hun eigen keuzes kunnen maken over behandelingen en onderzoeken, dus dat ze zelfbeschikking hebben. En praten over normativiteit en seksualiteit moet onderdeel zijn van het gesprek.

Rutgers en NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit) deden, met financiële steun van het FWOS, onderzoek naar de seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen.

Het onderzoek is gebaseerd op 18 diepte interviews met intersekse personen. Meer weten over het onderzoek? Lees dan dit interview of het hele onderzoeksrapport: ‘Als seks(e) niet vanzelfsprekend is. Een levensloopperspectief op de relationele en seksuele ontwikkeling van jonge intersekse personen.’  

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.