Zoeken
Nieuws – Artikel

Zorgmedewerker Martine: “Het gemis aan lichamelijk contact dit jaar opende mijn ogen”

Terug naar overzicht
13 oktober 2021

Levenslange behoefte

Veel mensen zijn zich sinds de coronamaatregelen extra bewust van het belang van aanraking en intimiteit in het leven. Zo ook zorgmedewerker Martine: “Het gemis aan lichamelijk contact dat ik in deze tijd voelde, opende mijn ogen: dit is wat veel mensen in verpleeghuizen voelen. En niet alleen nu; voor hen is het een thema van alle tijden.” Want de manier waarop ouderen seksualiteit en intimiteit beleven, kan veranderen. Maar de behoefte aan intiem contact blijft.

Het hele leven telt

Martine zag al tijdens haar baan als maatschappelijk werker dat er voor intimiteit en seksualiteit weinig aandacht is in verpleeghuizen. Momenteel werkt ze bij Topaz als projectleider voor het expertisecentrum dementie. “Topaz heeft als motto: ‘Het hele leven telt’. Dat betekent dus ook dat er ook bij ouderen ruimte moet zijn voor intimiteit en seksualiteit.” Om dit waar te maken, volgt Martine samen met haar collega Ruth de Train de trainer – Aandacht voor intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg.

Train de trainer
In de training werken we met het train de trainer-principe: per organisatie scholen we 2 mensen om te helpen bij overdragen van kennis en het toepassen van concrete plannen op de werkvloer. Met een zelfscan monitoren zorgorganisaties de aandacht voor intimiteit en seksualiteit.

Waardevolle inzichten
Uit de vragenlijsten haalde Martine veel inzichten. “Collega’s weten vaak niet goed wat ze kunnen doen. Daarom maken we een praktisch handboek met concrete dingen je in kunt zetten voor bewoners. Niet alleen als er een probleem is, maar juist ook als er een behoefte is. Zo was er laatst een bewoner die zo graag eens bij een buurvrouw wilde logeren. De verzorgers weten nu hoe ze dit met het koppelbed kunnen regelen.”

Gesprekken vol aandacht

Maar veel bewoners vinden het lastig hun behoeften aan te geven en over intimiteit en seksualiteit te praten. Martine: “Dankzij de praatgroepen ontdekken we wat er speelt bij bewoners. We stellen vragen als ‘Wat is liefde? Wat is intimiteit? En wat is privacy voor jou? Hierdoor ontstaan waardevolle, verbindende gesprekken. Mensen vullen elkaar prachtig aan en wij ontdekken wat ze missen. Dat is niet per se iets seksueels, het gaat vaak om wezenlijk contact.”

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.