Zoeken
Nieuws – Artikel

NIEUW: E-learning voor huisartsen over onbedoelde zwangerschap

Terug naar overzicht
27 september 2023

Iedere huisarts krijgt ermee te maken: zwangerschappen die niet bedoeld zijn. Dit kan veel stress en leed met zich meebrengen bij patiënten. Soms is er een risico op een volgende onbedoelde zwangerschap.

Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van patiënten die te maken hebben met een onbedoelde zwangerschap. Maar ook in preventie ervan. Hoe? Daarvoor biedt de e-learning Onbedoelde zwangerschap in de huisartsenpraktijk relevante kennis en praktische handvatten. Je kunt in totaal of afzonderlijk drie modules volgen: Keuzehulp, Nazorg en Preventie (herhaalde) onbedoelde zwangerschap.

Accreditatie

De e-learning is gebaseerd op de Leidraad huisartsenzorg bij onbedoelde zwangerschap. De Adviesgroep Seksuele Gezondheid van het NHG, Fiom en Rutgers hebben de e-learning ontwikkeld, met financiering van het ministerie van VWS. De e-learning kan daardoor kosteloos worden aangeboden. Accreditatie is aangevraagd voor 1,5 punt per module. Nieuwsgierig geworden?

Lees meer over de verschillende modules

Enkele eerste reacties op de modules:

Zeer gevarieerde scholing qua werkvormen, met interessante en nieuwe dingen voor de huisarts die op een toegankelijk manier worden gebracht. Aandacht voor kennis en attitude maar ook praktisch: hoe voer ik het gesprek?
Reactie op module Keuzehulp
Compleet beeld met genoeg achtergrondinformatie en met concrete tips. Daarnaast ook opdrachten en adviezen voor de vrouw en mogelijkheden voor als er meer nodig is om een keuze te maken.
Reactie op module Keuzehulp
Het stukje met tips hoe te interveniëren bij blijvende ambivalentie vond ik erg fijn en waardevol om te gebruiken in de praktijk.
Reactie op module Keuzehulp
Deze module laat je beseffen dat je als huisarts een rol hebt of kunt hebben in de nazorg.
Reactie op module Nazorg
Goed dat er vanuit patiënten ervaringen worden belicht, die ondersteunen dat contact met de huisarts als waardevol wordt beschouwd.
Reactie op module Nazorg
Fijn om verschillende tools te krijgen om in te zetten bij psychosociale nazorg.
Reactie op module Nazorg
Verschillende casuïstiek, breed opgezet en aan alles gedacht, zoals taal, levensfase, kennis en context van patiënt.
Reactie op module Preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschap
Erg prettig om middels de filmpjes te zien/horen hoe de casusgesprekken kunnen verlopen. En ook om voorbeeldzinnen te horen om het gesprek over bepaalde onderwerpen aan te gaan.
Reactie op module Preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschap
Er is aandacht voor specifieke groepen, zoals mensen met een licht verstandelijk beperking, en ook voor mannen en voor culturele en sociale opvattingen.
Reactie op module Preventie van (herhaalde) onbedoelde zwangerschap
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.