Zoeken
Nieuws – Artikel

Nieuw: handreiking seksuele grensoverschrijding bij lhbt+ personen

Terug naar overzicht
11 juni 2024

Als professional kun je bijdragen aan de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder lhbt+ jongeren en hen gerichte hulpverlening aanbieden. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bi+ personen en trans personen maken namelijk vaker seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld mee dan heteromannen en -vrouwen. In deze handreiking vind je de feiten & cijfers en geven we concrete tips over hoe je kan bijdragen aan preventie.

Meer dan de helft van de biseksuele vrouwen heeft ooit in hun leven seksueel geweld meegemaakt, dat is ruim twee keer vaker dan hetero vrouwen. Ook trans vrouwen en mannen hebben relatief vaak ervaringen gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Over de achtergronden van seksuele grensoverschrijding bij lhbt+ personen moet nog veel onderzoek gedaan worden. Wel is in de literatuur een aantal factoren beschreven die een groter risico voor lhbt+ personen aannemelijk maken. Denk aan stereotypering, niet lhbt+ inclusieve voorlichting en barrières om hulp te zoeken.

De preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag start bij het creëren van een veilig omgeving waarin alle jongeren zichzelf kunnen zijn.

Javier Koole, expert seksueel geweld bij Rutgers: “De preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag start bij het creëren van een veilig omgeving waarin alle jongeren zichzelf kunnen zijn. En waar zij hun positieve opvattingen over gender en seksualiteit kunnen uiten. Dit is des te belangrijker voor lhbt+ jongeren die in een samenleving leven waarin de acceptie van hun identiteit niet altijd een vanzelfsprekendheid is.”

Wil je bijdragen aan preventie? Vergeet dan niet het volgende:

  • zorg voor representatie
  • gebruik inclusieve taal
  • doorbreek stereotiepe normen
  • wees een rolmodel
  • creëer een veilige omgeving

Benieuwd naar de hele handreiking? Die lees je hier.

We hebben ook een korte tipsheet gemaakt, die je makkelijk kan delen met collega’s. Download die hier.

Deze handreiking is geschreven door Javier Koole (Rutgers), Willy van Berlo (Rutgers), Thomas Garrod-Pullar (MenasWell) en Jantine van Lisdonk (Bi+ Nederland).

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.