Zoeken
Nieuws – Artikel

Rapport De Amsterdamse zedenzaak

Terug naar overzicht
25 april 2022 Tags: Seksueel misbruik

Het bekend worden van seksueel misbruik bij een kind door iemand van buiten het gezin heeft een enorme impact op het gezin en de ouders van het slachtoffer. De GGD Amsterdam bracht die gevolgen in kaart in een langlopende onderzoek naar de effecten van het misbruik in de Amsterdamse zedenzaak op de kinderen en hun ouders. Ouders kunnen uiteenlopende emotionele reacties ervaren: zij voelen zich overspoeld door emoties, of juist emotioneel verdoofd. Ook kunnen er fysieke reacties ontstaan. De shock, onzekerheid en overlevingsmodus waarin ouders door het nieuws verkeren, zorgen ervoor dat zij soms niet optimaal kunnen functioneren, terwijl er tegelijkertijd wel heel belangrijke beslissingen genomen moeten worden voor hun kinderen.

Na seksueel misbruik zijn kinderen en hun ouders kwetsbaar. Ouders in de overlevingsmodus hebben geen ruimte voor andere taken dan ‘overleven’ en hebben wellicht moeite om informatie te verwerken. Alledaagse taken kunnen ondergeschikt raken en bepaalde aspecten van hun leven kunnen ouders gaan verwaarlozen, zoals hun gezondheid, hun beroepsmatig- en sociaal functioneren en het huishouden. In het rapport worden aanbevelingen gedaan. Het is o.a. belangrijk dat professionals alert zijn op de (atypische) klachten en emoties, en de manier waarop kinderen en ouders ermee omgaan. Ze moeten erop bedacht zijn dat zowel kinderen als ouders er jaren later nog last van kunnen hebben en vaak psychische hulp en ondersteuning nodig hebben. Ook het geven van duidelijke en herhaalde informatie is van belang.

GGD-onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak met aanbevelingen voor steun aan gezinnen na misbruik 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.