Zoeken
Nieuws – Artikel

Seksualiteit. Maak het bespreekbaar!

Terug naar overzicht
20 april 2023

Om aandacht te vragen en handvatten te bieden voor het bespreekbaar maken van seksualiteit in de zorg lanceert Rutgers op 20 april de campagne: ‘Seksualiteit. Maak het bespreekbaar!’
Er wordt in de zorg te weinig gesproken over seksualiteit of gevraagd naar de seksuele gezondheid van cliënten. Met als gevolg dat mensen zich niet vrij voelen om hier zelf over te beginnen, dat ze onnodig met vragen of problemen blijven zitten rondom seksuele gezondheid en dat ze niet de juiste zorg krijgen die ze nodig hebben. 

De campagne richt zich op drie verschillende doelgroepen: zorgprofessionals binnen de huisartsenzorg, jeugdzorg en gehandicaptenzorg.

Op de huisartsenpraktijk komen verschillende mensen met verschillende soorten hulpvragen, waaronder vragen rondom seksualiteit en seksuele problemen. Echter weten patiënten niet altijd dat seksualiteit ook een onderwerp is waarover gesproken kan worden bij de huisarts of ze vinden de drempel te hoog om erover te beginnen. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar deze website.

Elke zorgprofessional die met jongeren werkt, draagt bij aan een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van jongeren en preventie van seksuele risico’s en ongezond of ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat zorgprofessionals binnen de jeugdzorg aan iedereen de juiste vragen kunnen stellen om seksualiteit bespreekbaar te maken. Lees meer over seksualiteit en jeugdzorg op deze pagina.

Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking, ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft een verstandelijke beperking. Een groot deel van deze mensen heeft ook zorg nodig, waaronder op het gebied van seksualiteit. Sommige mensen hebben hier ondersteuning bij nodig. Het is de taak van de zorgprofessional om hier aandacht voor te hebben en hulp te bieden waar nodig. Daarom moet ook binnen de gehandicaptenzorg seksualiteit bespreekbaar zijn. Lees er meer over.

Voor de campagne zijn verschillende materialen ontwikkeld, ga naar www.seksindepraktijk.nl/bespreken voor een overzicht. Lees meer over de campagne.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.