Zoeken
Nieuws – Artikel

SexQ helpt professionals bij gesprek met jongeren over seks en gender

Terug naar overzicht
8 november 2022

Voor veel jongeren zijn puberteit, verliefd worden, relaties en seksualiteit belangrijke onderwerpen. Ook zien we steeds meer jongeren die vragen hebben over hun genderidentiteit. Toch blijken veel behandelaren in de jeugdhulp en jeugd-ggz deze thema’s nauwelijks te bespreken met de jongeren die ze behandelen. Ook als de jongeren door medicatie een verhoogde kans hebben op seksuele bijwerkingen. Om deze onderwerpen makkelijker bespreekbaar te maken zijn er twee nieuwe communicatietools: de SexQ en de SexQ Medicatie.

Logo SexQ tools

Wil jij seks, gender en relaties makkelijker bespreekbaar maken?

Gebruik de SexQ tools! Beide tools zijn voor professionals die werken met jongeren tussen de 14 en 25 jaar. Ze zijn samen gemaakt met jongeren, behandelaren en experts.

SexQ: om seksualiteit en genderidentiteit te bespreken

Deze tool helpt professionals om het gesprek te starten over seksualiteit, relaties en genderidentiteit. De jongeren hebben de thema’s bedacht en ook de voorbeeldzinnen geformuleerd. De thema’s zijn: puberteit, lichaamsbeeld, relaties & verliefd zijn, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, seksualiteit, media, wensen & grenzen en negatieve ervaringen.

Download SexQ (pdf)

SexQ M: om de seksuele bijwerkingen van medicatie te bespreken

Deze tool is voor professionals die psychofarmaca voorschrijven aan jongeren. Hierbij gaat het over antidepressiva, antipsychotica, stimulantia, benzodiazepines en stemmingsstabilisatoren. SexQ M kan zowel bij start als bij medicatiecontroles worden gebruikt.

Download SexQ M (pdf)
Professional in gesprek over seks met jongere

Belangrijke onderzoeksresultaten

Psyche en seks

Uit onderzoek blijkt dat jongeren met psychische klachten kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van problemen op seksueel of relationeel gebied. Jonge mensen uit de LHBTIQ-community (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer) zijn kwetsbaarder voor het krijgen van mentale problemen en kennen een hoger risico op suïcidaliteit. Toch blijken tijdens de behandeling in de jeugd-ggz thema’s als relaties, seksualiteit en genderidentiteit een taboe om te bespreken.

Behoefte van jongeren

In het SexQ onderzoeksproject gaven jongeren aan dat zij echt willen dat de behandelaar hierover het gesprek start. Met aandacht voor privacy, vertrouwen en ook de optie om te kunnen zeggen dat je er niet over wilt praten.

Lees meer over het project

Kom je ook naar het SexQ symposium?

Na meer dan 2 jaar ontwikkeling zijn de SexQ tools af! Kom op donderdag 1 december 2022 naar het SexQ symposium voor de lancering. Er komen meerdere sprekers op gebied van seksualiteit bij jongeren, LHBT en religie.

Waar en wanneer?

Donderdag 1 december van 15.00 – 17.00 uur
Maarten Luther kerk, Uiterwaardenstraat 279, 1079 CT Amsterdam

Flyer SexQ Symposium
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.