Zoeken
Nieuws – Artikel

Symposium Intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg | Maak het toekomstbestendig

Terug naar overzicht
22 november 2022

Op maandag 21 november kwamen ruim 130 (zorg)professionals en andere belangstellenden samen in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Inspiratie, kennis uitwisselen en een vervolg geven aan het SIVIL-project (seksualiteit, intimiteit in het verpleeghuis, in lerende netwerken) waar Rutgers en Vilans vijf jaar aan werken.

Vrolijk publiek bij Rutgers en VIlans symposium over ouderenzorg

Het symposium wordt geopend door Teun Toebes (23). “Ik voel me meteen thuis,” zegt hij. “Veel mensen bij elkaar in een lekker warme zaal.” Teun heeft een heldere missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Ruim twee jaar geleden verhuisde hij daarom naar de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Teun leerde veel over intimiteit van zijn huisgenoten.

Ymke Kelders spreekt op symposium ouderenzorg

Wij deden niet aan seks, jullie deden niet aan ouderen

Ymke Kelders, projectleider SIVIL en Henry Mostert, expert Leren en veranderen van Vilans vertelden over het ontstaan van het SIVIL project. Het was ingewikkeld het thema seksualiteit in de langdurige zorg op de agenda te krijgen. Met de expertise van Rutgers en Vilans en met financiering van ZonMw kwam het project uiteindelijk van de grond. Een prachtig complementair huwelijk. “Wij deden niet aan seks, jullie deden niet aan ouderen,” merkt Henry lachend op.

We ontdekten dat er behoefte is aan kennis, maar ook aan vaardigheden. Hoe voer je als professional gesprekken over intimiteit en seksualiteit? We ontwikkelden tools voor professionals, opleidingen, cliëntenraden en beleidsmedewerkers. In fase twee hebben we met dertig zorgorganisaties een train-de-trainer programma ontwikkeld. We hebben ingespeeld op specifieke noden en mensen bereikt die ambassadeur van dit onderwerp zijn geworden binnen hun eigen organisatie.
Ymke Kelders, Rutgers
Dagmar D'Rose, Naomi Antonius en Gerdi

Rondetafelgesprek met studenten, cliëntenraad en bewoners.

Waarom is seksualiteit voor cliënten en studenten een belangrijk onderwerp? En welke rol kan de cliëntenraad hierbij spelen? En waar liggen de behoeftes van de bewoners? Tijdens het rondetafelgesprek komen onder andere deze vragen ter sprake.

Blik op de toekomst

Het is duidelijk dat de wens om hierover te blijven uitwisselen groot is en daar hebben Rutgers en Vilans al op geanticipeerd. Het materiaal dat in SIVIL ontwikkeld is, blijft beschikbaar. Ook is er een lerend netwerk opgestart en komt er een spreekuur waar zorgprofessionals zich kunnen laten voorlichten. “Zo voel je je niet eenzaam in jouw organisatie als je dit oppakt”, zegt Henry. Ymke hoopt dat de hele zaal het enthousiasme, de noodzaak en het plezier van dit onderwerp blijft voelen. “Ga zo door!”

Zelf aan de slag met de SIVIL-materialen? Je vindt ze hier.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.