Zoeken
Nieuws – Artikel

Verplichte anticonceptie?

Terug naar overzicht
22 februari 2022

Uit onderzoek van Pointer blijkt dat tienermeisjes in gesloten jeugdzorginstellingen worden gedwongen om anticonceptie te nemen. Rutgers is geen voorstander van verplichte anticonceptie.

Dit is ethisch onverantwoord. Het staat haaks op seksuele rechten, schaadt de hulpverlener-clientrelatie en tast vooral de autonomie en lichamelijke integriteit van de jongeren aan
Ineke van der Vlugt, expert anticonceptie & abortus bij Rutger

Zelfbeschikking

“We pleiten voor het bespreken van seksualiteit en anticonceptie met jongeren die in een kwetsbare situatie zitten. Maar jongeren moeten zelf kunnen beslissen of ze wel of geen anticonceptie gebruiken. Zonder dat er sprake is van dwang of drang”, aldus Ineke. “Jongeren in de gesloten jeugdzorg zijn extra kwetsbaar. Ze hebben vaak al te maken gehad met seksuele grensoverschrijding of huiselijk geweld, waarbij hun autonomie en lichamelijke integriteit is geschonden. Met gedwongen anticonceptie wordt hun recht op zelfbeschikking opnieuw aangetast. De mensenrechten die zijn vastgelegd in Europese verdragen, gelden ook voor deze jongeren. ”

Lees het gehele nieuwsbericht op Rutgers.nl.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.