Seksuele ontwikkeling in de scholing van Gezonde Kinderopvang

Kinderen ontwikkelen zich op alle gebieden, ook op seksueel gebied. Toch hebben nog lang niet alle kinderopvangorganisaties beleid voor het begeleiden van kinderen hierbij. Om dit bespreekbaar te maken, wordt de scholing 'Een Gezonde Start' uitgebreid met een module over de seksuele ontwikkeling van kinderen. Deze scholing is gericht op pedagogisch medewerkers en gastouders.

Kinderen die je een zoen op de mond willen geven, kinderen die steeds aan je borsten zitten, kinderen die met elkaar doktertje spelen of die zich samen terugtrekken op de wc. Hoewel het klinkt als een ver-van-je-bedshow als je met kleine kinderen werkt, is seksueel gedrag alom aanwezig in de kinderopvang. De module gaat in op wat “normaal” seksueel gedrag is voor een bepaalde leeftijd. Want van baby tot tiener: in elke leeftijdsgroep spelen andere dingen. 

‘De seksuele ontwikkeling van kinderen hoort wat mij betreft zeker binnen Gezonde Kinderopvang’, zegt Ineke van kenniscentrum Rutgers. ‘Je wilt dat kinderen leren wat gezond is en wat niet. Dan wil je ze toch ook leren wat gezond seksueel gedrag is en wat misschien niet?’

Lees het hele artikel hier

Reacties