Zoeken

Programma Symposium De kracht van de eigen keuze

Anticonceptie in een veranderende wereld

13.30 uur: Ontvangst 

14.00 uur: Start plenair programma, welkom door moderator Luc Lauwers, manager Nationale Programma’s bij Rutgers

14.10 uur: Eigen keuze in een veranderende wereld, door Ineke van der Vlugt, programmamanager Anticonceptie en Abortus bij Rutgers. Actuele ontwikkelingen, nieuwe cijfers, welke zorgen, kansen en uitdagingen zien we en wat is er veranderd in de afgelopen jaren?

14.25 uur: Clair Enthoven, Perceptie over Anticonceptie – Lowlands Science 2023
Afgelopen jaar onderzocht Clair Enthoven op het muziekfestival Lowlands op een ludieke manier de kennis, ervaring en attitudes van de Lowlands bezoekers over anticonceptie. Festivalbezoekers konden zich in het Lowlands Science Lab, met een zelf uitgekozen anticonceptiemiddel, door een vulva wurmen en vervolgens via de vagina ‘Club Womb’ binnentreden waar de data werd verzameld. We starten met een kennisquiz, daarna deelt Clair de eerste opvallende resultaten van het onderzoek.

Clair Enthoven is gezondheidswetenschapper en epidemioloog en werkt als postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie en psychologie in het Erasmus MC.

14.45 uur: Dr. Estrella Montoya, Anticonceptiepil en stemming, the good, the bad and the unknown
Wat is de invloed van hormonen op stemmingsklachten? In januari 2024 verscheen het boek van dr. Estrella Montoya: Hormonen & Vrouwen (De Arbeiderspers), gebaseerd op wetenschappelijke kennis en ervaringsverhalen. In haar presentatie geeft ze een kort overzicht van de wetenschappelijke bevindingen rondom de anticonceptiepil en stemmingsklachten.

Dr. Estrella Montoya deed onderzoek naar hormonen, emoties en sociaal gedrag aan de Universiteit Utrecht. In 2015 promoveerde zij op het gebied van de psycho-neuro-endocrinologie, en tot 2020 verrichtte zij onderzoek naar de effecten van estradiol, progesteron en de anticonceptiepil op sociaal-emotioneel gedrag. Momenteel werkt ze als psycholoog in de klinische praktijk.

15.05 uur: Pauze

15.35 uur: Ellen Algera, Digitale anticonceptie: een nieuwe uitdaging voor de anticonceptiezorg
Ellen Algera gaat in op de motieven en ervaringen van jonge vrouwen die apps als anticonceptiemethode gebruiken, en hoe de zorg hiermee worstelt. Is een evidence-based en patiëntgerichte counseling mogelijk en wat impliceert dit voor de praktijk?

Ellen Algera is medisch antropoloog en wetenschapsfilosoof. Ze promoveert dit jaar op gebruik van apps om vruchtbare dagen bij te houden en de reacties hierop door zorgprofessionals.

15.55 uur: Panelgesprek met zorgprofessionals en jongeren
Wat betekenen de inzichten van de plenaire sprekers voor de praktijk van zorg en preventie en hoe kunnen we de eigen keuze ondersteunen? In een panelgesprek met Joost Vermuë (huisarts Geldermalsen), Jorien Nijland (abortusarts en directeur Epione Amsterdam), Carien Manuels (Soa Sense arts en seksuoloog, GGD Amsterdam), Marloes Verhaar (doktersassistent huisartsenpraktijk Zwolle) en jongeren gaan we hierover met elkaar in gesprek.

16.40 uur: Plenaire afsluiting, waar liggen kansen en uitdagingen?

17.00 uur: Netwerkborrel met mogelijkheid tot afscheid nemen van Ineke van der Vlugt, die na 18 jaar bij Rutgers met pensioen gaat. Ineke was jarenlang programma coördinator Seksuele vorming en tot vandaag programmamanager Anticonceptie en Abortus. Zij heeft zich met hart en ziel ingezet voor meer betrouwbare kennis, betere informatie en toegang tot anticonceptie en abortus, in het bijzonder voor jongeren, niet-Nederlandstaligen en groepen in kwetsbare omstandigheden.

Het symposium is vol. Hieronder kun je je inschrijven voor de borrel. 

Meld je hier aan voor de borrel

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.