Anticonceptie

Een bewuste keuze voor een anticonceptiemethode verkleint de kans op een ongewenste zwangerschap. Als zorgprofessional kunt u uw cliënt voorlichting geven en bij deze keuze begeleiden.

Cijfers

  • 30% van de vrouwen gebruikt de anticonceptiepil (seksuele gezondheid in Nederland 2017).
  • Bij de eerste geslachtsgemeenschap gebruikt 92% van de jongens en 94% van de meisjes een anticonceptiemethode (seksonderje25e, 2017).
  • De pil is nog steeds de meest gebruikte methode, maar het gebruik hiervan is sterk afgenomen, van 61% naar 50% onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap (seksonderje25e, 2017). 
  • 8% van de seksueel actieve vrouwen die niet zwanger wil worden gebruikt geen anticonceptie (seksuele gezondheid in Nederland 2017)..
  • Twee op de vijf personen die te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap geven aan dat er wel anticonceptie werd gebruikt. Foutief gebruik (zoals pil vergeten) of mislukt gebruik (zoals condoom afgegleden) zijn hier vaak de oorzaak van (seksuele gezondheid in Nederland 2017)..

Cijfers in beeld

Zie de aniamtie hieronder voor feiten uit 2017, over anticonceptiegebruik en onbedoelde zwangerschap onder jongeren en volwassenen.

Voorafgaand aan het gesprek

  • Het doel van een anticonceptieconsult is om een vrouw te begeleiden bij de keuze voor een anticonceptiemethode die bij haar past en bij het effectief gebruik ervan. Lees het Stappenplan anticonceptiecounseling: Welk anticonceptiemiddel past bij uw cliënt?
  • Als een vrouw voor een anticonceptieconsult komt, is het handig als zij van tevoren een vragenlijst invult over haar ervaringen en wensen met anticonceptie. Het scheurblok met vragenlijst anticonceptie is daarom ontwikkeld om aan cliënten te verstrekken vóór het anticonceptieconsult.
  • De brochure anticonceptie voor jou voor jongeren is een hulpmiddel bij het kiezen van een geschikt anticonceptiemiddel. Er staat ook in wat je kunt doen na onveilige seks en bij ongewenste zwangerschap.
  • Welke anticonceptie je gaat gebruiken hangt af van je eigen voorkeur en situatie, bijvoorbeeld of je borstvoeding geeft of niet, of je nog een kinderwens hebt of niet en of je bezwaar hebt tegen hormonen of niet. In de brochure Anticonceptie na de bevalling staan naast de diverse vormen van anticonceptie ook de betrouwbaarheid vermeld en de voor- en nadelen per anticonceptie.
  • Speciaal voor professionals die in de praktijk met asielzoekers en statushouders werken, zijn er folders in verschillende talen ontwikkeld. De folders bevatten informatie over anticonceptiemiddelen die zwangerschap tegengaan en is voor iedereen die wil weten hoe je een zwangerschap voorkomt. Brochures anticonceptie in meerdere talen. 

Tijdens het gesprek