Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Anticonceptie bij asielzoekers en statushouders

Meer risico’s op onbedoelde en ongewenste zwangerschap

Nieuwkomers lopen soms meer risico onbedoeld of ongewenst zwanger te raken. Niet zelden zijn vrouwen tijdens hun vlucht naar Nederland zwanger geraakt, vaak als gevolg van seksuele uitbuiting of geweld. Maar een zwangerschap kan ook gewenst zijn, en hen meer perspectief bieden.

In het algemeen zijn niet-westerse clienten minder vertrouwd met het palet aan anticonceptie methoden in Nederland, ze hebben soms beperkte kennis over het eigen lichaam, vruchtbaarheid en zwangerschap, staan wantrouwig tegenover hormonale anticonceptie en weten niet bij wie zij terecht kunnen voor advies of hulp. Ze zijn minder gewend soms zelf regie te nemen over hun kinderwens omdat een kind soms als een geschenk van God wordt gezien of vanuit religie anticonceptie niet acceptabel is.

‘In Syrië is het voor opa’s en oma’s heel erg belangrijk om kleinkinderen te hebben. Zodra je bent getrouwd beginnen vader aan hun zoon, en moeders aan hun dochter te vragen: wanneer geef je mij een kleinkind. Een uitdrukking is: ‘nog belangrijker dan je zoon, is de zoon van je zoon.” Syrische vrouw

Nieuwkomers weten ook niet altijd dat ze bij de huisarts terecht kunnen voor anticonceptie. Ook zijn ze vaak niet bekend met de kosten. Voor sommige nieuwkomers staat de verloskundige dichterbij. Zeker als ze hier al mee te maken hebben gehad met een eerdere zwangerschap, kinderwens en anticonceptie.

De rol van de verloskundige bij anticonceptiecounseling aan migranten, een inspirerend interview met Astrid van der Duijs

Nieuwkomers hebben recht op goede toegang tot zorg en begrijpelijke informatie over vruchtbaarheid, seksualiteit, zwangerschap en gezinsplaning. De taal kan soms een barrière zijn. Dan is het raadzaam ook een tolk in te schakelen of materialen in eigen taal te laten zien.

‘Een vrouw nam haar man mee naar een consult om te vertalen. Maar hij wilde niet dat ze anticonceptie zou gebruiken. Ze denkt achteraf dat hij informatie voor haar verborgen heeft gehouden. Met als gevolg dat ze onbedoeld opnieuw zwanger raakte. Als een officiële tolk had vertaald, had dit voorkomen kunnen worden.’ Huisarts

Informatie in eigen taal

Op Zanzu.nl is in 16 geschreven en gesproken talen informatie beschikbaar over seksuele gezondheid, waarbij rekening is gehouden met culturele gevoeligheden. Cliënten kunnen de website zelf bekijken, maar je kunt hem ook gebruiken tijdens je consult. Je kunt het Nederlands dan naast de vreemde taal op je scherm zetten.

Er zijn folders in verschillende talen ontwikkeld over anticonceptie, soa’s en condoomgebruik.

‘Een stel kwam op het spreekuur omdat de vrouw al twee keer zwanger was geraakt door de pil heen. Het duurde even voor ik erachter was dat híj degene was die de pil slikte!’ Huisarts

Meer info

Meer weten over het bespreken van seksualiteit en anticonceptie met nieuwkomers? We hebben veel nuttige tips en materialen!

Ga naar Seksualiteit bespreken met asielzoekers en statushouders

Gerelateerd