Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Anticonceptie bij vrouwen die net bevallen zijn

Na een bevalling kan een vrouw al snel weer zwanger worden. Veel vrouwen denken dat ze met borstvoeding beschermend zijn tegen een volgende zwangerschap. Ze worden soms onverwachts snel toch weer ongepland of ongewenst zwanger.

Vlak na de bevalling opnieuw zwanger raken, is niet altijd verstandig omdat het lichaam nog moet herstellen van de zwangerschap. Het is dus belangrijk het gesprek aan te gaan over kinderwens en het gewenste moment van een volgend kind. De kinderwens kan ook al voltooid zijn. Dan is het belangrijk dat ze tijdig een keuze maakt voor een passende anticonceptiemethode. Niet alle middelen kunnen na een bevalling meteen gebruikt worden.

‘Betrek ook de mannen, zeker bij migrantengroepen. Zij houden zich niet met de kinderen bezig, maar hebben wel de belangrijkste stem in of er kinderen komen of niet, en of ze voor anticonceptie willen betalen. Mijn boodschap richting stellen is altijd: ‘Bepaal samen hoeveel kinderen je wilt. En probeer ook samen te plannen wanneer het tijd is voor een volgend kind.’ Verloskundige

‘Vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben vaak pas een anticonceptievraag als ze al kinderen hebben. Ook jonge meiden gaan pas aan de anticonceptie als ze al bevallen zijn.’ Verloskundige

Als de vrouw borstvoeding geeft

Adviseer dan in de eerste zes maanden na de bevalling geen anticonceptiemiddelen met oestrogeen (anticonceptiepil, -ring of -pleister) te gebruiken. goede alternatieven zijn het condoom, de minipil, prikpil en het hormoonstaafje en hiermee kan een vrouw direct na de bevalling starten. Voor een spiraaltje of pessarium moet het lichaam eerst herstellen.

Let op: het geven van borstvoeding, de zogenoemde lactatie-amenorroemethode, zorgt ervoor dat een vrouw niet zwanger wordt, maar is pas voor 98% betrouwbaar als volledig aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

‘Migranten die de Nederlandse taal niet spreken kunnen gevoelig zijn voor verkeerde informatie en ‘bakerpraatjes’, bijvoorbeeld dat borstvoeding beschermend zou zijn tegen zwanger worden.’ Verloskundige

Geen borstvoeding

Als je geen borstvoeding geeft kun je al snel kiezen uit alle anticonceptiemethoden. De pil, ring of pleister kan na 3 weken gebruikt worden, een spiraaltje kan na ca. 4 weken geplaatst worden en een pessarium kan na ca. 6 weken worden gebruikt.

De folder ‘Net bevallen, welke anticonceptie past bij je’ kan je cliënt helpen om een keuze te maken.

In de folder staat ook dit handige overzicht:

Gerelateerd