Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.
Wat moet je weten om als professional onbedoelde zwangerschappen te helpen voorkomen?
Er is een ruime keuze in anticonceptiemethoden, met elk hun eigen eigenschappen. De pil en het condoom zijn de meest bekende. De anticonceptiepleister en de anticonceptiering bevatten dezelfde hormonen als de (combinatie)pil. De minipil bevat alleen het hormoon progesteron. Deze methoden zijn kortwekend, je moet regelmatig een nieuwe gebruiken. De prikpil, het hormoonstaafje en het hormoonspiraaltje werken langer en kun je minder makkelijk vergeten. Deze methoden bevatten ook alleen het hormoon progesteron. Er is ook een spiraaltje zonder hormonen: het koperspiraaltje. Methoden zonder hormonen zijn verder het mannencondoom, het vrouwencondoom en het pessarium (met zaaddodende pasta). Minder betrouwbare methoden zijn terugtrekken voor het klaarkomen, periodieke onthouding (al dan niet zonder hulpmiddelen) en borstvoeding als anticonceptie.
Naar materiaal en advies AnticonceptieEen onbedoelde zwangerschap kan ontstaan als er sprake is van seksueel contact tijdens de vruchtbare leeftijd, waarbij geen of geen effectieve anticonceptiemethode werd gebruikt of de anticonceptie faalde. Niet iedereen gebruikt anticonceptie op tijd, of het seksuele contact komt onverwachts.
Een ongewenste zwangerschap is een zwangerschap tegen de wil of wens van een vrouw en/of partner. Ook een omgeving kan een zwangerschap ongewenst vinden. Bij een ongewenste zwangerschap kiest men vaker voor een zwangerschapsafbreking of ander alternatief. Hierin spelen meerdere factoren een rol.