Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Kennis anticonceptie en onbedoelde zwangerschap

Wat moet je weten om als professional onbedoelde zwangerschappen te helpen voorkomen?

Anticonceptiemethoden

Er is een ruime keuze in anticonceptiemethoden, met elk hun eigen eigenschappen. De pil en het condoom zijn de meest bekende. De anticonceptiepleister en de anticonceptiering bevatten dezelfde hormonen als de (combinatie)pil. De minipil bevat alleen het hormoon progesteron. Deze methoden zijn kortwekend, je moet regelmatig een nieuwe gebruiken. De prikpil, het hormoonstaafje en het hormoonspiraaltje werken langer en kun je minder makkelijk vergeten. Deze methoden bevatten ook alleen het hormoon progesteron. Er is ook een spiraaltje zonder hormonen: het koperspiraaltje. Methoden zonder hormonen zijn verder het mannencondoom, het vrouwencondoom en het pessarium (met zaaddodende pasta). Minder betrouwbare methoden zijn terugtrekken voor het klaarkomen, periodieke onthouding (al dan niet zonder hulpmiddelen) en borstvoeding als anticonceptie.

Naar materiaal en advies Anticonceptie

Gebruik van anticonceptie

  • De pil is nog steeds de meest gebruikte methode, maar het gebruik hiervan neemt in bepaalde leeftijdsgroepen iets af. Het gebruik van de pil is het hoogst onder meisjes onder de 20 jaar (81%) en het laagst onder vrouwen boven de 40 jaar (23%).
  • De afgelopen jaren is er een verschuiving te zien in het anticonceptiegebruik onder jongeren. De pil nam af van 61% naar 50% onder meisjes met ervaring met geslachtsgemeenschap (Seksonderje25e, 2017). Het spiraaltje wint aan populariteit, ook onder jonge vrouwen; 12% van de vrouwen tussen de 18 en 24 had in 2017 een spiraaltje als anticonceptiemethode.
  • 8% van de seksueel actieve vrouwen die niet zwanger willen worden, gebruikt geen anticonceptie (Seksuele Gezondheid in Nederland 2017, Rutgers).
  • Bij de laatste onenightstand gebruikten 4 op de 10 mannen geen condoom (Seksuele Gezondheid in Nederland 2017, Rutgers).
  • Twee op de vijf personen die te maken krijgen met een ongeplande zwangerschap geven aan dat er wel anticonceptie werd gebruikt. Foutief gebruik (zoals pil vergeten) of mislukt gebruik (zoals condoom afgegleden) zijn hier vaak de oorzaak van (Seksuele Gezondheid in Nederland 2017, Rutgers).
Bekijk de factsheet Ongewenste zwangerschappen van Fiom en Rutgers

Onbedoelde of ongeplande zwangerschap

Risicofactoren voor onbedoelde zwangerschap

Een onbedoelde zwangerschap kan ontstaan als er sprake is van seksueel contact tijdens de vruchtbare leeftijd, waarbij geen of geen effectieve anticonceptiemethode werd gebruikt of de anticonceptie faalde. Niet iedereen gebruikt anticonceptie op tijd, of het seksuele contact komt onverwachts.

Mogelijke risicofactoren voor onbedoelde zwangerschap zijn:

Ongewenste zwangerschap

Een ongewenste zwangerschap is een zwangerschap tegen de wil of wens van een vrouw en/of partner. Ook een omgeving kan een zwangerschap ongewenst vinden. Bij een ongewenste zwangerschap kiest men vaker voor een zwangerschapsafbreking of ander alternatief. Hierin spelen meerdere factoren een rol.

Abortus

Ik zie mensen die mogelijk risico lopen op onbedoelde zwangerschap. Wat kan ik doen?

Of je nu werkt in zorg of welzijn, je kunt als professionals een rol pakken in het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen.

Tips voor een pro-actief gesprek over kinderwens en anticonceptie

Gerelateerd