Nazorg na een ongewenste zwangerschap
Of de vrouw nu heeft gekozen voor het uitdragen van de zwangerschap of een zwangerschapsafbreking, mogelijk is er risico op een herhaalde onbedoelde zwangerschap. Na een abortus kunnen vrouwen behoefte hebben aan steun bij de verwerking. Vrouwen die gekozen hebben voor het krijgen van een kind, kunnen ondersteuning nodig hebben bij de zorg.
Een zwangerschap die niet bedoeld was, kan grote impact hebben. Vrouwen die voor een abortus kozen, kunnen moeite hebben dit een plekje te geven of kampen met schaamte of schuldgevoelens, ongeacht of het voor hen de juiste keuze was of niet. Vrouwen die besloten de zwangerschap uit te dragen kunnen het moeilijk hebben met de zorg voor het kind. Soms is de vader niet in beeld, is er geen sociaal vangnet, zijn er financiële problemen of is er al een groot gezin. Bovendien wil je als zorgverlener voorkomen dat een vrouw opnieuw onbedoeld zwanger wordt. Kan de cliënt een volgende onbedoelde zwangerschap voorkomen? Wordt er betrouwbare anticonceptie gebruikt? Wordt de anticonceptie goed gebruikt en is de cliënt tevreden over de anticonceptie? Alle reden dus om de vrouw terug te zien op het spreekuur.
De meeste vrouwen krijgen na een abortus wel een anticonceptieconsult in de kliniek. Soms kiezen vrouwen ervoor in de kliniek een spiraaltje of hormoonstaafje te laten plaatsen. Maar veel vrouwen hebben dan nog geen keuze kunnen maken. Belangrijk dus om met de vrouw te praten over bescherming tegen een nieuwe onbedoelde zwangerschap, of over de huidige anticonceptiemethode. Bevalt de anticonceptie en is dit de methode die het beste bij haar past? Weet ze de anticonceptie goed te gebruiken?
Voor huisartsen is er een leidraad begeleiding onbedoelde zwangerschap, met daarin ook aandacht voor nazorg en het voorkomen van een nieuwe onbedoelde zwangerschap.