Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Nazorg na een anticonceptieconsult of ongewenste zwangerschap

Idealiter houdt de ondersteuning van de cliënt niet op na het consult over anticonceptie of over een onbedoelde zwangerschap. Want hoe gaat het verder? Is een recept daadwerkelijk opgehaald? Wordt de anticonceptie goed gebruikt en gecontinueerd en is de cliënt voortaan goed beschermd tegen zwangerschap?

Plan bij bij het uitschrijven van een recept of het plaatsen van anticonceptie na 3 maanden een vervolgconsult in. Dat kan ook een telefonisch consult zijn, dan ben je niet afhankelijk van of een cliënt komt opdagen. Je kunt dan polsen wat de ervaringen zijn met anticonceptie en het gebruik evalueren. Hiermee kun je voorkomen dat iemand uit zichzelf stopt als de anticonceptie niet bevalt, of dat iemand doorgaat met verkeerd gebruik.

Nazorg bij onbedoelde zwangerschap

Was er sprake is van een onbedoelde zwangerschap? Heeft de vrouw ervoor gekozen de zwangerschap uit te dragen of heeft ze de zwangerschap laten afbreken? Hoe gaat het nu met de vrouw? En is zij nu goed beschermd tegen een nieuwe onbedoelde zwangerschap? Alle reden dus om de vrouw terug te zien en waar gewenst verdere ondersteuning te bieden.

De meeste vrouwen krijgen na een abortus wel een anticonceptieconsult in de kliniek. Maar veel vrouwen hebben dan nog geen keuze kunnen maken. Ook zal niet iedere vrouw de huisarts willen informeren over de abortus, uit angst dat dit bijvoorbeeld bekend wordt bij de familie.

Opnieuw anticonceptie bespreken

Mocht een anticonceptiemethode goed bevallen, dan wil dat niet zeggen dat de cliënt hier blijvend tevreden mee is. In verschillende levensfasen kunnen andere behoeften spelen. Ook kunnen de omstandigheden of de leefstijl veranderen. Iemand is bijvoorbeeld inmiddels gescheiden of de kinderwens is voltooid. De cliënt is gaan roken, heeft hart- of vaatziekten of heeft overwicht gekregen. Dan moet er gekeken worden of de anticonceptie nog wel past. Ook na een bevalling of een bepaalde aandoening is een anticonceptieconsult aan te bevelen.

’Een patiënte wilde haar spiraaltje laten verwijderen. Ze wilde liever de pil slikken om haar menstruatie te kunnen plannen. Later bleek ze de pil steeds te vergeten en wilde ze toch graag haar spiraaltje terug. Sindsdien laat ik m’n patiënten altijd eerst even ervaren hoe hun nieuwe middel bevalt voor ik de oude verwijder’. Huisarts

Hoe kan ik mijn cliënt helpen met het kiezen van een geschikte anticonceptiemethode?

Ga naar de tips en tools voor het bespreken van kinderwens en anticonceptie.

Kinderwens en anticonceptiebespreken

Gerelateerd