Hoe bespreek je seksualiteit?
Hoe begin je over seksuele gezondheid? Wat is belangrijk tijdens een gesprek? Waar let je op tijdens een gesprek?
Het bespreken van seksualiteit kan zowel voor de cliënt als voor de zorgprofessional lastig zijn, maar is wèl belangrijk voor de bevordering van seksuele gezondheid.
Door seksualiteit op een proactieve en uitnodigende manier te bespreken met je cliënten, draag je bij aan een cultuur waarin praten over seksualiteit normaal is. Je helpt taboes te doorbreken, waardoor mensen minder last hebben van schaamte en vooroordelen. Hierdoor verlaag je de drempel voor cliënten om hulp te vragen bij zorgen, problemen of andere vragen rond seksualiteit.
Aandacht voor seksualiteit draagt ook bij aan de preventie van soa’s en ongewenste zwangerschap. Ook in het signaleren van seksueel geweld en het doorverwijzen naar hulpinstanties kun je als zorgprofessional een belangrijke rol spelen.
Al voordat je in gesprek gaat, kan je al uitdragen dat seksualiteit onderdeel is van welzijn en gezondheid en dat het normaal is om hierover te praten:
Hoe normaliseer je praten over seksualiteit?
Hoe begin je over seksuele gezondheid? Wat is belangrijk tijdens een gesprek? Waar let je op tijdens een gesprek?
Is je cliënt jong of al ouder? Komt je cliënt uit een andere cultuur? Heeft je cliënt een lichamelijke of verstandelijke beperking?
Als zorgprofessional weet je dat geen enkele cliënt hetzelfde is. Het is daarom belangrijk om zorg op maat te kunnen bieden.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.