Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.
Als je cliënt een seksueel probleem heeft dat je zelf niet kunt behandelen of dat niet tot jouw takenpakket behoort, kun je hem of haar doorverwijzen. Hieronder kun je lezen naar wie je doorverwijst.
Bron: Informatie is met name afkomstig uit: Seksuele Gezondheidszorg Deel I, Handboek Soa (RIVM en Soa Aids Nederland, 2009) en Seksuele Gezondheidszorg Deel II, Handboek Seksualiteit en Reproductie (RIVM, 2009).
Een seksuoloog is een psycholoog of een arts, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een arts-seksuoloog kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven.
De vragen en problemen waarmee jouw cliënt bij de seksuoloog terecht kan, zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan om erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen. Maar ook om vragen in verband met seksuele voorkeur, als jouw cliënt seksualiteit anders is gaan ervaren door ziekte of beperking of als het problemen in de relatie geeft.
Op de website van de NVVS kun je zoeken naar geregistreerde seksuologen in jouw omgeving. De NVVS is de landelijke wetenschappelijke vereniging die de kwaliteit van de seksuologische hulpverlening bewaakt. Alle erkende seksuologen zijn bij de NVVS ingeschreven.
In 2014 wordt de seksuoloog niet langer door zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden seksuologische hulp wel in hun aanvullende pakketten. De NVVS is in gesprek met het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS om hier een oplossing voor te vinden. Kijk op de website van de NVVS voor de meest actuele informatie hierover.