Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Mensen met intersekse ervaring

Bij de geboorte wordt aan de hand van lichamelijke kenmerken iemands (geboorte)geslacht toegekend. Sekse is een synoniem van geslacht. In de meeste gevallen is dat ‘man’ of ‘vrouw’. Ongeveer 1 op de 200 mensen heeft een vorm van intersekse. De aangeboren lichamelijke geslachtskenmerken zijn dan anders dan wat we als (volledig) man of vrouw zien.

Deze variatie kan uitwendig, maar ook inwendig zijn. Zo kan iemand een uiterlijk geslachtsdeel hebben dat tussen een vergrote clitoris en (micro-)penis in zit, en zijn er vrouwen die zonder baarmoeder geboren worden. Er is dus meer diversiteit in sekse kenmerken dan alleen tussen mannen en vrouwen.

Differences of Sex Development

Personen met een vorm van intersekse hebben een aangeboren variatie in lichamelijke geslachtskenmerken zoals genitalia, lichaamsvormen, stemhoogte, lichaamsbeharing, hormonen, en chromosomen. In de zorg wordt dit ook wel DSD genoemd. Oorspronkelijk stond DSD voor Disorders of Sex Development, maar steeds vaker wordt gesproken over Differences of Sex Development. Recent wordt ook gesproken over ‘seksediversiteit’. Voorbeelden van diagnoses die onder intersekse vallen zijn Klinefelter Syndroom, MRKH en Androgeen Ongevoeligheid Syndroom. Intersekse kan gevolgen hebben voor de pubertijd, seksuele ontwikkeling en vruchtbaarheid.

Oog voor verschil

Door verschillen in lichamelijke kenmerken van mannen en vrouwen kunnen onder andere symptomen van ziekten anders zijn. Zo ook reacties van mannen- en vrouwenlichamen op behandelingen en medicatie. Binnen het (farmaceutische) gezondheidsonderzoek is in het verleden voornamelijk aandacht besteed aan het mannenlichaam. Diagnoses, behandelingen en medicatie zijn daardoor niet altijd voldoende afgestemd op vrouwen. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van zorg voor vrouwen.

Goed om te weten
Wat kun je doen als professional?

Meer informatie

Leestips