Zoeken

Hoe ondersteun je lhbti+ personen?

Stel open vragen en wees alert op signalen
Ga er nooit vanuit dat iemand geen lhbti+ persoon is als je dat niet besproken hebt. Spreek in neutrale termen als over relaties en seksualiteit gaat en stel open vragen over verliefdheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid en doe geen aannames over geslachtskenmerken als deze niet zichtbaar zijn. Wees je ervan bewust dat depressie & sociale isolatie, weglopen/ uit huis gezet zijn, eergerelateerd geweld, financiële problemen en risicovol seksueel gedrag signalen zijn dat er mogelijk sprake is van problemen rond lhbt gevoelens.

Uit of in de kast
Uit de kast komen is niet voor iedereen een optie. Bijvoorbeeld lang niet alle biculturele of religieuze lhbt personen kiezen voor een (volledige) coming out, vaak hanteren ze liever meer subtiele strategieën waarbij ze niet hoeven te breken met familie of religieuze overtuigingen. Coming out is dan vooral een coming in: je goed voelen bij wie je bent en wat je doet.

6 tips om lhbti+ personen te ondersteunen:

1. Zet in op empowerment van de persoon zelf, zelfacceptatie is daarin de eerste stap.
2. Geef de lhbti+ personen zelf de regie over hoe om te gaan met lesbische, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens en over hun lichaam. Coming Out is niet de enige optie, ondersteun bijvoorbeeld een biculturele lhbti+ personen in het kiezen van een strategie die bij hun past.
3. Benadruk uw beroepsgeheim, lang niet alle lhbti+ personen zijn (geheel) uit de kast.
4. Stimuleer ontmoetingen met andere lhbti+ personen. Let daarbij op de diversiteit binnen de lhbti+ netwerken. Zo zijn er activiteiten specifiek voor jongeren, biculturele lhbt personen, Bi+ personen, trans personen en intersekse personen.
5. Ken de plekken en organisaties waar lhbti+ mensen informatie en ondersteuning kunnen vinden.
6. Schakel deskundige hulp in als er sprake is van psychische problemen, discriminatie of onveilige situaties.

Op de webiste iedereenisanders.nl vind je doorverwijzingen naar belangenverenigingen, ontmoetingsplekken en deskundige hulp voor lhbti+ jongeren.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.