Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken

Hoe ondersteun je LHBTI personen?

Stel open vragen en wees alert op signalen
Ga er nooit vanuit dat iemand geen LHBT heeft hebben als je dat niet besproken hebt. Spreek in neutrale termen als over relaties en seksualiteit gaat en stel open vragen over verliefdheid, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Wees je ervan bewust dat depressie & sociale isolatie, weglopen/ uit huis gezet zijn, eergerelateerd geweld, financiële problemen en risicovol seksueel gedrag signalen zijn dat er mogelijk sprake is van problemen rond LHBT gevoelens.

Uit of in de kast
Uit de kast komen is niet voor iedereen een optie. Bijvoorbeeld lang niet alle biculturele of religieuze LHBT personen kiezen voor een (volledige) coming out, vaak hanteren ze liever meer subtiele strategieën waarbij ze niet hoeven te breken met familie of religieuze overtuigingen. Coming out is dan vooral een coming in: je goed voelen bij wie je bent en wat je doet.

5 tips om LHBT personen te ondersteunen:
1. Zet in op empowerment van de persoon zelf, zelfacceptatie is daarin de eerste stap.
2. Geef de LHBT personen zelf de regie over hoe om te gaan met lesbische, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens. Coming Out is niet de enige optie, ondersteun bijvoorbeeld een biculturele LHBT personen in het kiezen van een strategie die bij hun past.
3. Benadruk uw beroepsgeheim, lang niet alle LHBT personen zijn (geheel) uit de kast.
4. Stimuleer ontmoetingen met andere LHBT personen. Let daarbij op de diversiteit binnen de LHBT netwerken. Zo zijn er activiteiten specifiek voor jongeren, biculturele LHBT personen, Bi+ personen of trans personen.
5. Ken de plekken en organisaties waar jongeren informatie en ondersteuning kunnen vinden en schakel deskundigheid in als er sprake is van psychische problemen, discriminatie of onveilige situaties. Op iedereenisanders.nl vind je veel van deze plekken en organisaties voor jongeren.