Zoeken

Kennis Diversiteit

Diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie

Non-binair, intersekse, transgender, Bi+, panseksueel, cisgender, queer, hetero. Er is veel meer diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie dan we vaak denken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat diversiteit de norm is. Maar over welke diversiteiten hebben we het? En wat betekenen al deze termen eigenlijk?

Lees de Handreiking Diversiteit is de realiteit

Gezondheidsverschillen op basis van sekse, gender en seksuele oriëntatie

Onderzoek laat zien dat er vele en grote gezondheidsverschillen bestaan op basis van sekse, gender of seksuele oriëntatie. Hierbij gaat het zowel om fysieke, mentale en seksuele gezondheid. In onderstaande factsheets zijn een aantal relevant gezondheidsverschillen op basis van sekse, gender en seksuele oriëntatie samengebracht.

Bekijk de factsheets
twee jonge vrouwen op natuurlijke achtergrond

Oorzaken van gezondheidsverschillen

Een van de belangrijkst oorzaken van gezondheidsverschillen is minderheidsstress. Dit is de extra stress die LHBTI personen ervaren vanwege hun minderheidsstatus: stress vanwege (de angst voor) negatieve reacties, het verbergen van de seksuele voorkeur, genderidentiteit of het intersekse zijn, geïnternaliseerde homonegativiteit en/of het ontbreken van sociale steun.

Lees meer over mogelijke oorzaken

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.