Zoeken

Diversiteit in gender, sekse en seksuele oriëntatie

Sekse, gender en seksuele oriëntatie kunnen van invloed kunnen zijn op iemands (seksuele) gezondheid. Op deze pagina’s leest u over deze invloed op gezondheid, en wat u kunt doen om passende zorg te bieden.

Iedere persoon is anders. Iedereen heeft een sekse, een gender en een seksuele oriëntatie. Aan de buitenkant is niet altijd te zien wat iemands sekse, gender of seksuele oriëntatie is. Zo doen we vaak de aanname dat iemand heteroseksueel is. Als zorgprofessional is het van belang om ervan bewust te zijn dat deze aspecten van invloed kunnen zijn op iemands (seksuele) gezondheid. Op deze pagina’s leest u over deze invloed op gezondheid, en wat u kunt doen om passende zorg te bieden.

Sekse

Bij de geboorte wordt aan de hand van lichamelijke kenmerken iemands geslacht toegekend. In de meeste gevallen is dat ‘man’ of ‘vrouw’. Ongeveer 1 op de 200 mensen heeft een vorm van intersekse. De aangeboren lichamelijke geslachtskenmerken zijn dan anders dan wat we als (volledig) man of vrouw zien.

Lees verder

Gender

Gender gaat om de kenmerken die door de meeste mensen gezien worden als mannelijk of vrouwelijk. Het bestaat uit verschillende dimensies. Maatschappelijk gezien gaat gender over de sociale en culturele normen en verwachtingen die we hebben van mannen en vrouwen. Op individueel niveau gaat het over geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie.

Lees verder

Seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie gaat over de personen tot wie iemand zich seksueel en/of romantisch aangetrokken voelt. Ook gaat het over de romantische en seksuele relaties die een persoon aan gaat, en over hoe iemand zichzelf benoemt. De meeste mensen zijn heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel.

Lees verder

Biculturele LHBT’s

Iemand die ontdekt dat hij of zij lesbisch, homo, bi of transgender (LHBT) gevoelens heeft, gaat vaak door een stressvolle periode. Zeker wanneer de persoon opgroeit in een omgeving die deze vormen van seksualiteit veroordeelt. Cultuur, tradities en religieuze opvattingen kunnen acceptatie in de weg staan.

Lees verder

Begrippenlijst

In de begrippenlijst vindt u een omschrijving van veel gebruikte termen en begrippen als gender, transgender en cis gender. Dit is de omschrijving zoals wij ze hanteren. De woorden kunnen helpen om personen en thematiek correct en respectvol te beschrijven en te bespreken.

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.