Zoeken

Seksuele orientatie

Seksuele oriëntatie gaat over de personen tot wie iemand zich seksueel en/of romantisch aangetrokken voelt. Ook gaat het over de romantische en seksuele relaties die een persoon aan gaat, en over hoe iemand zichzelf benoemt. De meeste mensen zijn heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel.

Dimensies van seksuele oriëntatie

Seksuele oriëntatie bestaat uit verschillende dimensies. Het heeft betrekking op:
• Aantrekking
Tot welke mensen voelt iemand zich aangetrokken? Voelt iemand zich aangetrokken tot mannen, tot vrouwen of tot meerdere genders?
• Seksueel gedrag
Met welke mensen heeft iemand seks? Heeft iemand seks met mannen, met vrouwen, met mensen van meerdere genders?
• Zelfbenoeming
Hoe benoemt iemand zichzelf? Als heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch, biseksueel of als iets anders?

Aantrekking, seksueel gedrag en zelfbenoeming hoeven voor één persoon niet overeen te komen.[2] Een man kan zichzelf heteroseksueel noemen en ook seks hebben met mannen. Het is belangrijk hier bewust van te zijn en naar te vragen, omdat dit gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Deze worden hieronder besproken onder ‘veel voorkomende problemen’.

Seksuele diversiteit

Er is een grote diversiteit in seksuele oriëntatie. Er zijn ook veel termen die verschillende oriëntaties benoemen. Hieronder worden de meest voorkomende oriëntaties omschreven.

• Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vallen op mensen van dezelfde gender als zij zelf zijn. Heteroseksuele mensen vallen op mensen van het andere gender dan zij zelf zijn.
• Biseksuele mensen vallen, in tegenstelling tot heteroseksuele en homoseksuele mensen, op meer dan één gender. Hierdoor passen biseksuele mensen vaak niet goed in de heteroseksuele gemeenschap, maar ook niet in de LHBT-gemeenschap. Zij zijn minder open over hun seksuele oriëntatie naar zorgverleners en op hun werk. Hierdoor hebben zij een groter risico op psychische problemen.
• Sommige mensen identificeren zich als aseksueel. Zij voelen geen of weinig seksuele aantrekking voor andere personen. Aseksuele mensen kunnen wel romantische relaties aangaan met anderen. Naast dat ze aseksueel zijn kunnen ze dus ook hetero-, homo- of biseksueel zijn.

Seksuele gezondheid

Homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen lopen een groter risico op seksuele gezondheidsproblemen. Bij biseksuele mensen komen seksuele disfuncties vaker voor dan bij heteroseksuelen, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ook lesbische vrouwen hebben vaker seksuele disfuncties, met name opwindings- en orgasmeproblemen. Lesbische vrouwen zijn minder tevreden over hun seksleven en hebben ook minder seksueel zelfvertrouwen. Homoseksuele mannen hebben vaker seks onder invloed van middelen. In tegenstelling tot biseksuele mannen hebben zij geen verhoogde kans op seksuele disfuncties.

Gerelateerd

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.