Seksuele grensoverschrijding bij LHBTI-personen
Voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij lhbti+ personen
Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en bi+ personen maken vaker seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld mee dan hetero mannen en vrouwen. Ook trans vrouwen en mannen hebben relatief vaak ervaringen gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Dit heeft onder andere te maken met dat seksuele vorming op school minder goed aansluit bij lhbti+ ervaringen. Minderheidsstress speelt een rol en ook maken jongeren die niet voldoen aan stereotiepe gendernormen vaker uitsluiting, afwijzing en agressie mee. Wat kwetsbaar maakt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Check de handreiking seksuele grensoverschrijding bij lhbti+ personenBespreek seksuele- en genderdiversiteit
Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren leren dat er diversiteit is. Op die manier wordt diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie normaal. Dit helpt lhbti+ jongeren in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en helpt bij het voorkomen van negatief gedrag richting lhbti+ jongeren, zoals uitsluiting, pesten en agressie. Wat beide weer bijdraagt aan dat lhbti+ jongeren minder kwetsbaar worden voor het meemaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Includeer lhbti+ ervaringen als je wensen, grenzen en consent bespreekt
Check of niet alle voorbeelden in je les of training over hetero ervaringen gaan. Representatie is belangrijk, ook lhbti+ jongeren moeten zich herkennen in jouw verhaal over wensen, grenzen en consent. Benoem expliciet dat de les voor iedereen is: hetero, homo, lesbische, bi+ en trans jongeren. Gebruik inclusieve taal, maak bijvoorbeeld ook ruimte voor non-binaire personen en heb het niet enkel over jongens en meiden.
Zet in op een veilige omgeving
Stereotiepe gendernormen en gebrekkige acceptatie van diversiteit maken lhbti+ jongeren kwetsbaar voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Door gendernormen uit te dagen en ruimte te maken voor diverse manieren om man, vrouw en mens te zijn, maak je de omgeving veiliger voor alle jongeren, met name voor lhbti+ jongeren.
Heb oog voor lhbti+ slachtoffers
Lhbti+ jongeren vinden het vaak lastig om over hun nare ervaringen te praten of om hulp te zoeken. Daarom is het belangrijk dat jij als professional duidelijk laat zien dat je er voor hen bent en dat het veilig is om hun verhaal bij jou te vertellen.
“De preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag start bij het creëren van een veilig omgeving waarin alle jongeren zichzelf kunnen zijn. En waar zij hun positieve opvattingen over gender en seksualiteit kunnen uiten. Dit is des te belangrijker voor lhbt+ jongeren die in een samenleving leven waarin de acceptie van hun identiteit niet altijd een vanzelfsprekendheid is.”Javier Koole, expert seksueel geweld bij Rutgers