Voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Hoe voorkom je seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Je kan seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen door jongeren te ondersteunen in gelijkwaardige relaties en respectvolle omgang. Door in te zetten op een sociaal veilige omgeving en gendersensitief te werken. Een duidelijke norm te stellen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit oké is. En door tijdig in te grijpen bij ongewenst gedrag, victimblaming, slutshaming of het goed praten van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Check de handreiking consent en de nieuwe wet
Bespreek wensen, grenzen en consent
Het is van belang dat respectvolle omgang van jongs af aan structureel en voldoende aandacht krijgt in de levens van jongeren. Thuis, op school en daarbuiten. Maak thema’s als consent, gelijkheidwaardigheid, gendernormen en diversiteit bespreekbaar. Hierdoor leren jongeren hun eigen wensen en grenzen te herkennen en respecteren én die van anderen.
Bespeek wensen, grenzen en consent
Geef trainingen over wensen, grenzen en consent
Sommige jongeren hebben extra ondersteuning nodig in een veilige en gezonde seksuele ontwikkeling. Zoals jongeren met een (verstandelijke) beperking, jongeren die veel waarde hechten aan stereotiepe gendernormen, lhbti+ jongeren en jongeren met een kwetsbare thuissituatie. Zij lopen vaak meer risico om pleger of slachtoffer te worden van seksueel grensovershrijdend gedrag.
Trainingen, lessen en workshops voor jongeren:
Zet in op een sociale veiligheid: gendersensitief werken
Stereotiepe gendernormen en groepsdruk maken het vaak lastig voor jongeren om zichzelf te zijn. Ideeën over wat wel en géén acceptabel gedrag is voor jongens danwel meiden sturen de keuzes die jongeren maken. Ook als het om seksualiteit en relaties gaat. Jongeren die meer waarde hechten aan stereotiepe ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid hebben een grotere kans om slachtoffer of pleger van seksueel grensoverschrijdend gedrag of (ex-)partnergeweld te worden. Daag daarom stereotiepe gendernormen uit en maak ruimte voor jongeren om op hun eigen manier man, vrouw en mens te zijn.
Werk met aandacht voor gender
Grijp in bij ongewenst gedrag
Seksuele ontmoetingen zijn vrijwillig, gelijkwaardig en gewenst. Als aan een van deze voorwaarden niet is voldaan, is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is nooit oké en hoort er ook niet ‘nou eenmaal bij’. Grijp in als je ongewenst seksueel gedrag ziet of als er sprake is van victimblaming, slutshaming of het normaliseren van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En spoor jongeren aan dat ook te doen, bijvoorbeeld met de campagne Ben je Oké?