Zoeken

Aandacht voor online vormen van seksuele grensoverschrijding

De maatschappij verandert continu en jongerengedrag ontwikkelt mee. Met nieuwe communicatievormen ontstaan ook nieuwe online vormen van seksueel gedrag. Online seksualiteit is op zichzelf natuurlijk geen probleem, het kan juist prettig en fijn zijn als het in vertrouwen gebeurt en met respect voor elkaar. Maar wanneer dat niet zo is en intieme beelden ongevraagd gedeeld worden met anderen, is dit nooit oké en zelfs strafbaar.

Tips voor praten over sexting en seks online

Hou het positief

Door op een positieve manier over sexting en seks online te praten, geef je jongeren de ruimte en de woorden om ook op een positieve manier over sexting en seks online te praten.

Leg accent op veilige sexting en andere vormen van seks online

Veel jongeren zijn zich bewust van de risico’s en zijn bang om fouten te maken. Leg het accent op hoe je zo veilig mogelijk aan sexting kan doen. Gelijkwaardigheid, vertrouwen en wederzijdse instemming zijn hierbij belangrijk. Benoem ook respect en privacy, jongeren vinden dit zelf ook belangrijk.

Bespreek gendernormen en doorbreek de dubbele moraal

Het is voor niemand leuk als er zonder toestemming sexy (naakt)beelden verspreid worden. Maar voor meiden is het vaak vervelender dan voor jongens, omdat er door de omgeving veel harder over geoordeeld wordt. Die dubbele moraal, waarin meiden de grenzen moeten bewaken, en waarin ze binnen de nauwe lijntjes moeten blijven van wel sexy maar niet seksueel, moet op de schop..

Sexting is leuk … doorsturen niet

Experimenteren met seksualiteit hoort bij een gezonde ontwikkeling van pubers en jongvolwassenen. Het respecteren van ieders grenzen moet daar een vanzelfsprekend onderdeel van zijn, ook online. Ook legt men de schuld te makkelijk bij het slachtoffer in plaats van de dader. Als het toch mis gaat, kan een slachtoffer nog meer schaamte en schuldgevoel ervaren, waardoor zij of hij er niet over durft te praten en meer chantabel wordt. Als materiaal zonder toestemming verspreid wordt, ligt de schuld bij degene die het verspreidt, niet bij degene die het in vertrouwen gemaakt en gedeeld heeft.

Lees ook de tips van Marijke Naezer over bespreken van sexting (fonds slachtofferhulp)

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.