Preventie van online seksueel grensoverschrijdend gedrag
Veilig Online
Online seksualiteit is op zichzelf geen probleem, het kan juist prettig en fijn zijn als het in vertrouwen gebeurt en met respect voor elkaar. Maar wanneer dat niet zo is en intieme beelden ongevraagd gedeeld worden met anderen, is dit nooit oké en zelfs strafbaar.
Weten wat werkt in het voorkomen van online grensoverschrijdend gedrag?
Check de handreiking Veilig OnlineBespreek veiligheid online
Bespreek met jongeren hoe je veilig online seksueel actief kan zijn. En wat je kan doen als het toch misgaat. Benadruk het belang van consent, wederzijds respect en gelijkwaardigheid. Wees glashelder dat online grensoverschrijdend gedrag, zoals ongewenste sexting, nooit oké is.
Bespreek veiligheid online
Volg en geef trainingen over online veiligheid
Trainingen helpen je vaardigheden te vergroten. Vergroot je eigen deskundigheid door een training te volgen en geef zelf ook lessen en trainingen aan jongeren zodat zij wat ze geleerd hebben ook in de praktijk kunnen toepassen.
Zet in op sociale veiligheid online en offline
Als de sociale norm is dat het doorsturen van naaktfoto’s of seksfilmpjes zonder toestemming niet oké is, doen mensen dat ook minder. Grijp daarom in bij victimblaming, slutshaming en het goedpraten van plegers onder het mom van zo gaat dat nu eenmaal. Hiermee maak je het ook makkelijker voor slachtoffers om hulp te zoeken en hun nare ervaring te verwerken.
Creeër een veilige sociale omgeving:
Adequaat reageren bij incidenten
Bij incidenten zijn drie dingen belangrijk: 1) Steun het slachtoffer, voorkom victimblaming en slutshaming en verwijs naar hulp. 2) Spreek de pleger aan, bespreek consequenties en verwijs naar hulp. 3) Zet in op een veilige omgeving en voorkom dat het nog een keer gebeurt.