Zoeken

Ervaringen met seksueel geweld en seksuele klachten

Veel mensen met ernstige psychische problemen hebben in het verleden te maken gehad met traumatische ervaringen, waaronder seksueel misbruik. De impact hiervan op het latere seksuele functioneren kan erg groot zijn. Ook kunnen deze ervaringen leiden tot een verstoorde seksuele ontwikkeling of tot psychische klachten.

Seksuele problemen

Seksuele problemen komen twee keer zo vaak voor bij mensen die gedurende hun jeugd te maken hebben gekregen met fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat dan bijvoorbeeld om angst voor seks, gebrek aan opwinding, problemen met vochtig worden (vrouwen) en erectieproblemen (mannen). Ook is er minder tevredenheid over het seksleven.

Verstoorde seksuele ontwikkeling

Bij kinderen die seksueel misbruikt zijn, kan de seksuele ontwikkeling zijn verstoord. Dit kan ertoe leiden dat zij later niet goed in staat zijn om intieme relaties aan te gaan of intimiteit vermijden, niet assertief zijn of overgeseksualiseerd gedrag vertonen. Daardoor hebben ze vaker risicovolle contacten, wat weer leidt tot ongewenste zwangerschappen en SOA, of tot het opnieuw meemaken van seksueel geweld. Kinderen die in hun jeugd te maken hebben met seksueel geweld, hebben een grotere kans op het ervaren van psychiatrische klachten en/of dak- en thuisloos worden en om op latere leeftijd weer slachtoffer te worden van seksueel misbruik.

Psychische klachten

Ervaringen met seksueel misbruik of seksueel geweld kunnen ook aanleiding zijn voor psychische klachten. Angst, depressie, psychosomatische klachten en posttraumatische stress-stoornis (PTSS) komen vaak voor. Een posttraumatische stress-stoornis is een angststoornis die wordt gekenmerkt door herbelevingen van het trauma, vermijding of afstomping en prikkelbaarheid.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.