Zoeken

Jongeren en chronische ziektes

Mensen die van jongs af aan een ziekte of beperking hebben, kunnen een andere seksuele ontwikkeling doormaken. Voor hen is het soms lastig om de eigen wensen en grenzen te kennen.

Tijdens het gesprek

Wees je ervan bewust dat jongeren met een chronische ziekte of beperking ook seksuele wezens zijn. Maak seksualiteit bespreekbaar. Praat er bij jongere kinderen ook met hun ouders over.

Speciaal voor professionals die werken met jongeren met een beperking of chronische ziekte ontwikkelde Rutgers de toolkit ‘Totally sexy’.

Naar de toolkit

Seksuele ontwikkeling

Kinderen met een chronische ziekte of beperking hebben soms een andere seksuele ontwikkeling gehad dan hun leeftijdsgenoten zonder chronische ziekte of beperking. Vaak worden zij heel beschermd opgevoed, waardoor zij weinig de gelegenheid hebben gehad om te experimenteren met seks. Sommige ouders denken zelfs dat kinderen en jongeren met een chronische ziekte helemaal geen seksuele gevoelens kennen. Deze opvatting houdt ze tegen om hun kind informatie te geven over seks en om het de gelegenheid te geven om zich seksueel te ontwikkelen en het eigen lichaam te ontdekken. Jongeren die in instellingen verblijven kunnen niet altijd experimenteren met masturbatie. Ook de beperking zelf kan het lastiger maken om het eigen lichaam te ontdekken. Iemand leert dan niet wat hij of zij prettig vindt op seksueel gebied. Dat maakt het soms lastiger om wensen duidelijk te maken.

Seksuele levensloop

Gedokter aan hun lijf

Chronisch zieke kinderen krijgen behalve van hun ouders ook veel zorg van artsen en andere zorgverleners. Door al het ‘gedokter’ aan hun lijf kan het zijn dat zij onbewust hun lichamelijke gevoelens hebben uitgeschakeld, of dat het lastiger is om hun eigen grenzen te kennen. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor seksueel misbruik. Ze zijn zo gewend aan functionele en noodzakelijke aanrakingen dat ze moeilijker onderscheid maken tussen gewenste en ongewenste aanrakingen. Het kan helpen om onderscheid te maken tussen noodzakelijke aanraking (zoals wassen), liefdevolle aanraking (knuffelen) en seksuele aanraking (masturbatie, vrijen).

Lef en onzekerheid

Een jongere met een beperking kan in de puberteit extra onzeker zijn over het eigen lichaam. Tegelijkertijd moeten jongeren met verborgen gebreken als stoma en incontinentie meer lef hebben om met hun partner over seks te praten. Want wanneer begin je hierover?

Informatie voor jongeren 

Totally sexy

Download of bestel de brochure voor jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking ‘You are totally sexy’ bij Rutgers.

Sense

Op www.sense.info staan tips over praten over seks als je een ziekte of beperking hebt.

Social media

Op sociale media platforms zijn ook veel jongeren met een beperking of chronische ziekte die zich hierover uitspreken. Verwijs jongeren naar bijvoorbeeld instagram, facebook en twitter en laat ze daar zoeken naar bijvoorbeeld disabilityjustice, sexy en ziek (sick&sex).

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.