Aanpak seksuele klachten
Informeer cliënten over hulp bij seksuele klachten
Cliënten weten niet altijd waar zij terecht kunnen met seksuele klachten. Of ze zijn zich niet bewust dat er hulp mogelijk is bij seksuele klachten. Daarom is het belangrijk om je cliënten te informeren dat er hulp is bij seksuele klachten en dat ze bij jou terecht kunnen met hun vragen. Bijvoorbeeld door informatie te bieden over seksualiteit in je wacht- of spreekkamer, of op je website. Of door een folder mee te geven over seksualiteit.
Bespreek seksuele klachten
De meeste mensen beginnen niet uit zichzelf over seksuele klachten tegenover een zorgverlener. Jij kan die drempel verlagen door er op gepaste momenten naar te vragen. Gepaste momenten kunnen zijn:
- Als het gerelateerd is aan een ziekte of klacht
- Bij het voorschrijven van medicatie dat effect kan hebben op seksueel functioneren
- Bij levensfases of gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op seksueel functioneren. Denk bijvoorbeeld aan: relatieproblematiek, scheiding, overlijden partner, overgang, ouder worden, puberteit, zwangerschap, ongewenste zwangerschap, vruchtbaarheidsproblematiek en seksueel geweld.
- In vaste contact momenten. In sommige richtlijnen is het vragen naar seksueel welzijn al opgenomen, zoals in richtlijnen rond diabetes en zwangerschap. Maar je kan het natuurlijk ook zelf onderdeel laten zijn van vaste contactmomenten.
Wees ook alert op voorzichtige signalen van je cliënt. Niet iedereen durft direct een concrete vraag over seksualiteit te stellen. Veel mensen kijken eerst hoe je reageert op een voorzichtige poging en laten het erbij zitten als je daar niet op ingaat.
Doorvragen is belangrijk. 39% van de mannen en 46% van de vrouwen met een seksuele klachten heeft 2 of meer seksuele klachten.
Hoe seksualiteit bespreken?Hulp bieden als niet specialist
Niet iedereen is een huisarts of seksuoloog, maar dat betekent niet dat je geen hulp kan bieden bij seksuele problemen. Mensen zijn vaak al geholpen bij een open gesprek over seksuele klachten. Ze weten dan dat seksuele klachten vaker voorkomen en dat er hulp mogelijk is mochten ze dat willen. Ook enkele algemene tips geven kan een cliënt al een eind op weg helpen. Soms is het wel nodig om door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp.
Informatie, tips en oefeningen op seksualiteit.nl
Algemene tips bij seksuele klachten
Naar wie doorverwijzen?