Zoeken

Kennis seksuele klachten

Wat zijn seksuele klachten?

Seksuele klachten ontstaan door een verstoring in het seksueel functioneren. Er kunnen zowel psychische als lichamelijke problemen aan ten grondslag liggen. Psychologische oorzaken zijn bijvoorbeeld faalangst, een gebrek aan zelfvertrouwen en relatieproblemen. Lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld huidproblemen en een dalende testosteronspiegel. Enige basiskennis over hoe seks werkt en de fysieke en psychische aspecten is heel handig om seksuele klachten goed te begrijpen:

Hoe werkt seks?
Meer over fysieke aspecten
Meer over psychische aspecten

Welke seksuele klachten komen veel voor?

Pijn bij het vrijen, orgasmeproblemen, erectieproblemen, verschil in verlangen, allemaal seksuele klachten die vaak voorkomen. Op seksualiteit.nl kan je veel informatie vinden over de meest voorkomende seksuele klachten:

Veel voorkomende seksuele klachten

Bij wie komt het vaak voor?

Jonge vrouwen tussen de 18 en 24 en mannen boven de 70 ervaren de meeste seksuele klachten. Een op de vijf meiden krijgt (bijna) nooit een orgasme. Ruim een kwart van de jonge vrouwen had het afgelopen jaar gedurende tenminste 3 maanden pijn bij het vrijen. Mannen van boven de 70 hebben het meest last van erectieproblemen.

Seksuele klachten komen ook vaker voor bij:

  • Mensen met een chronische ziekte of een fysieke beperking
  • Mensen met psychische klachten
  • Mensen die slachtoffer zijn geworden van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • LHBT personen
Met wie seksuele klachten bespreken?

Gerelateerde tips en tools

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.