Soa's en hiv

Door onbeschermde seks kunnen mensen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) oplopen. Met goede voorlichting kunt u het risico hierop voor uw cliënten verkleinen.

Cijfers

  • 42% van de mannen en 55% van de vrouwen van wie de laatse sexpartner een onenightstand was, gebruikte met deze partner geen condoom (seksuele gezondheid in Nederland 2017).
  • Van de jongeren met ervaring met geslachtsgemeenschap en/of anale seks, liet 13% van de jongens en 18% van de meisjes zich in de afgelopen 12 maanden testen op soa en/of hiv (Seksonderje25e, 2017).
  • Homo- en biseksuele jongens laten zich vaker testen op soa en/of hiv dan heteroseksuele jongens en er wordt vaker een soa bij hen vastgesteld (Seksonderje25e, 2017).
  • De kennis bij jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond over seks, soa’s en anticonceptie is in deze groepen relatief laag (Seksonderje25e, 2017).

Tijdens het gesprek 

Vrijen met een condoom is de beste preventie tegen het oplopen van een soa. Licht uw cliënten hierover voor. Regelmatig testen helpt om verdere verspreiding van een soa tegen te gaan. Het advies aan mannen die seks hebben met mannen is om zich in ieder geval elk half jaar te laten testen. Verwijs uw cliënten hiervoor door naar de huisarts of een GGD-soa-poli. Op de website van Soa Aids Nederland kunt u snel de dichtstbijzijnde poli vinden.

Goed om te weten

  • Sommige groepen lopen meer risico op een soa dan andere. Dat zijn: mannen die (ook) seks hebben met mannen, asielzoekers en mensen zonder verblijfsvergunning, jongeren, prostituees en prostituanten, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders: onder hen komt meer chlamydia voor, Sub-Saharisch Afrikaanse Nederlanders: onder hen is het aantal hiv-infecties veel hoger dan onder andere etnische groepen.
  • Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Daarna volgen gonorroe en genitale wratten.
  • Voor mensen met hiv kan het vormgeven van hun seksleven een uitdaging zijn. Dit onder andere vanwege het stigma dat op hiv rust en de angst een ander te infecteren. Mannen met hiv hebben ook meer kans op seksuele problemen, onder andere vanwege bijwerkingen van de hiv-medicatie.

Informatie voor (jong) volwassenen 

Informatie voor u als professional

Uitgelichte tips en tools