Photo credit: Leo Reynolds / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-

Jongeren en chronische ziektes

Mensen die van jongs af aan een ziekte of beperking hebben, kunnen een andere seksuele ontwikkeling doormaken. Voor hen is het soms lastig om de eigen wensen en grenzen te kennen.

Tijdens het gesprek

  • Speciaal voor professionals die werken met jongeren met een beperking of chronische ziekte ontwikkelde Rutgers de toolkit ‘Totally sexy’.
  • Wees u ervan bewust dat jongeren met een chronische ziekte of beperking ook seksuele  wezens zijn. Maak seksualiteit bespreekbaar. Praat er bij jongere kinderen ook met hun ouders over.

Goed om te weten 

Seksuele ontwikkeling
Kinderen met een chronische ziekte of beperking hebben soms een andere seksuele ontwikkeling gehad dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Vaak worden zij heel beschermd opgevoed, waardoor zij weinig de gelegenheid hebben gehad om te experimenteren met seks. Sommige ouders denken zelfs dat kinderen en jongeren met een chronische ziekte helemaal geen seksuele gevoelens kennen. Deze opvatting houdt ze tegen om hun kind informatie te geven over seks en om het de gelegenheid te geven om zich seksueel te ontwikkelen en het eigen lichaam te ontdekken. Jongeren die in instellingen verblijven kunnen niet altijd experimenteren met masturbatie. Ook de beperking zelf kan het lastiger maken om het eigen lichaam te ontdekken. Iemand leert dan niet wat hij of zij prettig vindt op seksueel gebied. Dat maakt het soms lastiger om wensen duidelijk te maken.

Gedokter aan hun lijf
Chronisch zieke kinderen krijgen behalve van hun ouders ook veel zorg van artsen en andere zorgverleners. Door al het ‘gedokter’ aan hun lijf kan het zijn dat zij onbewust hun lichamelijke gevoelens hebben uitgeschakeld, of dat het lastiger is om hun eigen grenzen te kennen. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor seksueel misbruik. Ze zijn zo gewend aan functionele en noodzakelijke aanrakingen dat ze moeilijker onderscheid maken tussen gewenste en ongewenste aanrakingen. Het kan helpen om onderscheid te maken tussen noodzakelijke aanraking (zoals wassen), liefdevolle aanraking (knuffelen) en seksuele aanraking (masturbatie, vrijen).

Lef en onzekerheid
Een jongere met een beperking kan in de puberteit extra onzeker zijn over het eigen lichaam. Tegelijkertijd moeten jongeren met verborgen gebreken als stoma en incontinentie meer lef hebben om met hun partner over seks te praten. Want wanneer begin je hierover?

Informatie voor jongeren 

  • Download of bestel de brochure voor jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking ‘You are totally sexy’ bij Rutgers.
  • Download of bestel de brochure voor ouders 'Totally sexy' bij Rutgers.
  • Op www.sense.info staan tips over praten over seks als je een ziekte of beperking hebt.
  • www.jackies.nl is een website voor jongeren met een spierziekte. De website bevat veel informatie over o.a. daten, seksualiteit, de eerste keer en pijn bij het vrijen.
  • www.moov.nl is een internetplatform voor jongeren met een motorische beperking. Met daarop informatie over o.a. de eerste keer, de pil, pijn bij het vrijen en seksueel misbruik.
  • www.weetal.nl richt zich op dove en slechthorende jongeren en gaat over liefde, relaties, intimiteit en seksualiteit. De site biedt informatie aan in de Nederlandse gebarentaal, gesproken Nederlands en (eenvoudig) geschreven Nederlands.
  • www.intermobiel.com is een digitale ontmoetingsplaats voor en door jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking.