geboortekaartjes

Manieren om zwangerschap af te breken

Er zijn verschillende manieren om de zwangerschap af te breken. De keuze hangt voor een groot deel af van hoeveel weken een vrouw zwanger is.

Tot 7 dagen over tijd

De behandeling wordt uitgesteld, omdat er een kans is dat de behandeling nog niet lukt. 

Zuigcurettage: 7 dagen tot 12 weken over tijd

Bij een zuigcurettage wordt de inhoud van de baarmoederholte met een heel dun plastic buisje leeggezogen. De baarmoedermond wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat er een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht. Met dit buisje wordt de vrucht weggezogen. Uw cliënt voelt dan waarschijnlijk een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. De hele ingreep duurt bij elkaar vijf tot vijftien minuten. Na afloop kan uw cliënt enkele dagen last hebben van buikkrampen. Ook kan zij bloed verliezen, ongeveer net zoveel als bij een normale menstruatie. 

Abortuspil: tot 7 weken over tijd

De abortuspil bestaat uit twee verschillende medicijnen. Op de eerste dag van de behandeling wordt een medicijn gegeven dat ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt en de vrucht loslaat van de baarmoeder. Twee dagen later wordt een ander medicijn gegeven dat buikkramp veroorzaakt en een 'miskraam' opwekt. Dit kan een aantal uren duren. Bijwerkingen van de abortuspil kunnen misselijkheid, diarree en soms hevig bloedverlies zijn. Een voordeel van de abortuspil is dat uw cliënt tijdens de behandeling gewoon thuis kan zijn.

Vanaf 13 weken

Bij een zwangerschap vanaf dertien weken is de behandeling iets anders dan hiervoor. Er zijn verschillende methoden voor. Na deze ingreep is het vaak nodig om langer in de abortuskliniek te blijven om uit te rusten. Overnachten is vrijwel nooit nodig. Deze vorm van abortus is niet in alle klinieken mogelijk. Het staat vaak op hun website.