Zoeken

Seksualiteit bespreken

Tips en materialen voor de huisartsenzorg

Patiënten weten niet altijd dat seksualiteit een onderwerp is waarover gesproken kan worden met de huisarts, POH-S, POH-GGZ en doktersassistent. Of de drempel is te hoog om erover te beginnen. Het is daarom belangrijk om als zorgprofessionals proactief naar het onderwerp te vragen en de drempel te verlagen voor patiënten om erover te beginnen. Op deze manier blijven patiënten niet onnodig lang met vragen, zorgen of problemen zitten rond seksualiteit.

Tips

  • Laat zien dat seksualiteit een onderwerp is waarover gesproken wordt binnen jouw huisartsenpraktijk. Besteed aandacht aan seksualiteit op het (digitale) prikbord, leg folders neer over seksualiteit in de wacht- of spreekkamer (zie materialen), plaats een link op de website naar seksualiteit.nl of een andere relevante website over seksualiteit.
  • Zorg dat het bespreken van seksualiteit op een structurele manier wordt ingebed in standaard procedures. Vraag ernaar op relevante momenten, zoals bij een intakegesprek,  bij ziekte of beperking, bij depressie of in levensfases waarin seksualiteit verandert (zoals na bevallig of bij ouder worden).
  • Zorg dat je voldoende kennis hebt van het onderwerp seksualiteit. Wees op de hoogte van sekse-, gender- en seksuele diversiteit en weet wat veel voorkomende issues zijn rond seksuele gezondheid.
  • Het kan voorkomen dat je niet iedere vraag over seksualiteit kunt beantwoorden. Zorg daarom dat de huisartsenpraktijk beschikt over een sociale kaart zodat bekend is waar je naar kunt doorverwijzen.
  • Houd rekening met diversiteit, zowel culturele diversiteit als diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie. Plaats bijvoorbeeld een inclusief regenboogvlaggetje op de website of op een (digitaal) prikbord in de wacht- en spreekkamer, zorg dat formulieren inclusief zijn (man/vrouw/x/anders).
  • Vraag naar seksuele oriëntatie en relatiestatus. Dit geeft zicht op de context waarbinnen zorgvragen vallen.

Materialen

Meer lezen over seksualiteit bespreken

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.