Wees zuinig op de transgenderzorg
Annelou de Vries - Genderteam Amsterdam UMC
Na het openingswoord van Marieke spreekt Annelou de Vries van het Genderteam Amsterdam UMC over transgenderzorg in Nederland. Ze vertelt over misvattingen over transgenderzorg die (vooral in de media) de ronde doen en zet uiteen hoe het nu werkelijk zit met de transgenderzorg in Nederland.
Er is de afgelopen 10 jaar veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het ‘Dutch Protocol’ (die sinds ongeveer 2000 bestaat). Jongeren krijgen bij deze ontwikkelingsgerichte aanpak puberteitsremmers op 15- à 16-jarige leeftijd, gevolgd door hormonen van het andere geslacht en uiteindelijk – als ze 18 zijn en dat willen – een geslachtsaanpassende operatie. Dat alles gebeurt in samenspraak met de ouders en onder begeleiding van psychologen en psychiaters.
Niet alleen laten effectiviteitsstudies zien dat psychologische problemen van jongeren tijdens de trajecten verminderden, maar ook dat zij gelukkiger werden met hun lichamelijke geslachtskenmerken. Annelou benadrukt in haar presentatie hoe belangrijk hierbij de steun van de omgeving is, van familie en van de school. Ook lespakketten op scholen gericht op acceptie en begrip zijn volgens haar essentieel. Deze dragen namelijk bij aan een maatschappij die acceptatie en tolerantie toont ten aanzien van transgender personen. Annelou: “Wees zuinig op de transgenderzorg, we weten uit onderzoek dat onze aanpak waarbij het welzijn van de kinderen en jongeren centraal staat, werkt. Kinderen en jongeren krijgen de ruimte om zichzelf te zijn.”
Bekijk de presentatie van Annelou“Het gaat niet alleen om medische transgenderzorg, maar om de bredere aanpak. We spelen hier als maatschappij met z’n allen een rol in en daar moeten we zuinig op zijn.”