ouderen_sekualiteit

De ouderenzorg

Steeds meer zorginstellingen voor ouderen geven aandacht aan seksualiteit. Geen overbodige luxe, want uit onderzoek blijkt dat seksualiteit en intimiteit ook voor ouderen belangrijke thema’s zijn.

Seksualiteit in de ouderenzorg

Zorgprofessionals weten niet altijd hoe ze met vragen rondom seksualiteit om kunnen gaan. Dit kan tot lastige situaties leiden, zowel voor de werknemers als voor de bewoners. Veel (jonge) zorgverleners weten niet dat seksualiteit tot op hoge leeftijd een rol kan spelen.Hierdoor kunnen ze schrikken als ze geconfronteerd worden met de seksualiteit van bewoners. En reageren dan soms op een manier die de privacy en waardigheid van de bewoner aantast. In opleidingen tot verpleegkundige, verzorgende of helpende is er maar heel beperkt aandacht voor seksualiteit.

Aan de slag 

  • Beleid op het thema seksualiteit helpt zorginstellingen om op een positieve manier met het onderwerp aan de slag te gaan. Hiermee vergroot u het welzijn van de bewoners en ondersteunt u de medewerkers bij het uitvoeren van hun taken.
  • Voor zorgverleners is het belangrijk dat u aandacht heeft voor intimiteit en seksualiteit bij ouderen. Hoe doet u dat?
  • Bekijk de publicatie 'Seks en intimiteit in het verpleeghuis.' Deze geeft informatie, werkwijzen, tips en goede voorbeelden over intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis.

Uitgelichte tips en tools